Incident u Sonti nije bio etnički motivisan

Ministarstvo spoljnih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da je ambasador Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić danas pozvana u Ministarstvo inostranih poslova Hrvatske povodom nedavnog, navodno etnički motivisanog incidenta u Sonti, u opštini Apatin.

Nikolić je sagovornicima prenela da je, na osnovu svih neophodnih provera i razgovora sa većim brojem potencijalnih svedoka i učesnika događaja, od kojih su nadležni organi uzeli izjave, utvrđeno da motiv sukoba nije bio nacionalna pripadnost oštećenog ili izvršioca.

Ona je navela da nije jasno kako je navedeni incident mogao da dobije takvu kvalifikacija kada su u njemu učestvovala lica koja su iste nacionalne pripadnosti.

Nikolić je upozorila na to da bi ovakvi potezi Hrvatske, u nekim drugačijim okolnostima, mogli da destabilizuju inače mirnu situaciju u multinacionalnim sredinama i skladne odnose pripadnika brojnih etničkih zajednica u Srbiji.

Imajući navedeno u vidu, Nikolić je odbila da primi protestnu notu Ministarstva inostranih poslova Hrvatske.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je sa žaljenjem konstatovalo da je i ovoga puta Hrvatska zloupotrebila incident koji nema nikakve veze sa nacionalnom pripadnošću njegovih učesnika, i to na način koji stvara iskrivljenu sliku o mirnom suživotu pripadnika različitih etničkih grupa u Srbiji.

Ovakvi stavovi Hrvatske ne doprinose izgradnji poverenja i stabilnosti, za šta se obe zemlje deklarativno zalažu, a čemu Srbija svojim stavovima i konkretnim aktivnostima daje puni doprinos.

Nadamo se da će se Hrvatska u budućnosti uzdržavati od ovakvih postupaka i napore usmeriti na izgradnju i unapređenje dobrosusedskih odnosa, što je u interesu ne samo dve države, već i čitavog regiona, navodi se u saopštenju.

Ako ste propustili