Ima prostora za povećanje plata u javnom sektoru

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ima prostora za povećanje plata u javnom sektoru i da će Vlada Srbije u septembru ili oktobru krenuti u razgovore sa MMF-om o tom povećanju.

On nije hteo da precizira o kolikom povećanju je reč ali očekuje da će biti u većem procentu u odnosu na prethodno povećanje.

Vučić je podsetio na to da je prema poslednjim fiskalnim rezultatima, nakon osam meseci, budžet u suficitu za više od 20 milijardi dinara.

To je dve trećine godine, a na kraju godine ćemo verovatno imati za najmanje 95 do 100 milijardi dinara bolji rezultat od onoga što je dogovoreno sa MMF-om, objasnio je premijer.

Prema njegovim rečima, prosečna plata je bila 3,9 odsto veća u junu, dok je stopa nezaposlenosti prvi put pala ispod 16 odsto.

Tome je, kako je naveo, doprineo ne samo rast ekonomije, već i bolji rad inspektora za rad, koji su sa sivog i crnog sektora uspeli da ga uvedu u legalne tokove.

On je dodao da je cilj Vlade da posle četiri godine mandata prosečna stopa nezaposlenosti bude na nivou zemalja Evropske unije, odnosno 11,5 odsto.

Takođe, kako je podsetio, zaposlenost mladih je povećana na 19,7 odsto, dok je u istom kvartalu prošle godine iznosila 16 odsto.

Izvor/foto: Vlada Srbije/ Beogradske vesti

Ako ste propustili