Ignjat Bajloni

Ignjat Bajloni rođen je  u mestu Litomišlu u Češkoj, u to vreme Habzburškoj monarhiji, gde je izučio kožarski zanat i radio zajedno sa bratom.

U potrazi za boljim životom krenuo je da se odselu u Ameriku ali dolazi u Srbiju 1855. godine nastanjuje se na Topčiderskom brdu gde se bavio kožarskim zanatom. Nekoliko godina kasnije,1858.godine,otvara kafanu na Hajduk Veljkovom vencu.

Bajloni otkupljuje malu pivaru ispod Skadarlije i veoma je brzo razvio da je već 1900.godine na svetskoj izložbi u Parizu osvojila je značajne nagrade za svoje proizvode.

Nakon Prvog svetskog rata pored Bajlonijeve pivare napravljena je pijaca koja zbog zasluga Ignjata Bajlonija dobija i ime Bajlonijeva pijaca.

Posle Drugog svetskog rata promenjeno je ime pijace u Skadarlija ali to ime nikada nije zaživelo jer pijacu i danas svi zovu Bajlonijeva.

Next Post

"The Great Wall" sa Matt Damon teško prolazi u bioskopima

Суб феб 18 , 2017
Već prvog dana vikenda film “Great Wall” sa Met Dejmonom ima manju gledanost od očekivane pa se i ne očekuje da od ponedeljka smeni film “The Lego Batman movie” sa prve pozicije. Ukoliko popravi gledanost tokom preostala dva dana mogao bi da smeni sa drugog mesta “Fifty Shades Darker.”   […]