Hrvatske takse pod lupom Evropske komisije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izrazila je danas uverenje da će Evropska komisija (EK) reagovati, ukoliko Hrvatska naredne nedelje ne bude rešila problem koji je sama izazvala povećanjem taksi na uvoz robe iz zemalja regiona.

Brnabić je na konferenciji za novinare održanoj u Vladi Srbije, ocenila da je dobro to što je ministar poljoprivrede Hrvatske danas pozvao našeg ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića.

Dobili smo uveravanje da nije bila namera da se izmenom pravilnika zaustavi uvoz iz trećih zemalja, uključujući i Srbiju, ali se to ipak desilo, dodala je ona.

Predsednica Vlade je potvrdila da se u ponedeljak u Sarajevu održava sastanak zemalja regiona pogođenih hrvatskom merom, na kojem će srpsku delegaciju predvoditi potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Dogovor je, kako je precizirala, da se u ponedeljak uputi nadležnom hrvatskom ministarstvu preporuka da izmeni pravilnik, kako se ne bi kršio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Brnabić je odbacila tvrdnje hrvatskih zvaničnika da je ta zemlja samo prilagodila svoje takse onima iz drugih zemalja EU, ukazujući na to da je uvela taksu u visini od 270 evra po biljnoj vrsti, a prosek EU je između 22 i 23 evra.

Ona je dodala i da je Regionalni forum privrednih komora zemalja zapadnog Balkana danas uputio Direktoratu za susedstvo i poljoprivredu žalbu na hrvatski potez, čime je Hrvatska dobila reakciju i od strane privrednika iz regiona.

Brnabić je, komentarišući obeležavanje policijske i vojne operacije „Oluja“ u Hrvatskoj, istakla da Srbiji ne može da bude jasno da neko može da slavi pogrom.

Danas će u Srbiji dostojanstveno, kao i svake godine, biti odata počast svim žrtvama, ali i onima koji su izgubili domove i imovinu u Hrvatskoj, naglasila je predsednica Vlade,a saopštavaju iz Vlada Srbije.

Ako ste propustili