Hram Uspеnja Prеsvеtе Bоgоrоdicе u Mladenovcu

Hram Uspеnja Prеsvеtе Bоgоrоdicе u Mladenovcu započeta je sa gradnjom 1908. a završena 1910/11. godine. Inicijator za izgradnju crkve bio je Jеrеj Milan Аrsić koji je 1902.godine iz Valjeva došao u Mladenovac .Hram Uspеnja Prеsvеtе Bоgоrоdicе izgrađena je po projektu arhitekte Grgura Milovanovića.

Crkva je nakon izgradnje nije bila osvećena jer su usledili Balkanski ratovi,a kasnije i Veliki rat ( Prvi svetski rat). Tokom Prvog svetskog rata crkva je pretrpela znatna oštećenja i bila je pretvorena u zatvor od strane Austrougarske.

Nakon rata usledila je obnova Hrama,pa je angažovan slikar i vajar Mihailo Milovanović da uradi mermerni ikonostas sa ikonama i unutrašnju dekoraciju crkve.

Osvećenje Hrama Uspenje Bogorodice usledilo je nakon velikih rekonstrukcija na Veliku Gospojinu, 28. avgusta 1929. godine. Hram je osveštao srpski patrijarh Dimitrije uz veliki broj građana Mladenovca i okolnih sela.

Velike rekonstrukcije Hrama i porte usledile su nakon 1961.godine. Zvоnarе jе građеna u pеriоdu оd 1969. dо 1976. gоdinе,crkva jе prеkrivеna nоvim limоm 1977. gоdinе.

UNUTRAŠNJOST HRAMA

U porti Hrama sahranjen je Jеrеj Milan Аrsić.

Ispred Hrama nalazi se i spomen bista patrijarhu Pavlu.

Česma u porti Hrama.

Foto:Beogradske vesti

Ako ste propustili