Hotel „Palace“ u Beogradu

Hotel „Palace“ u Beogradu

Država: Srbija

Grad: Beograd

Otvoren: 1923. godine

Hotel Palace u Beogradu

Hotel „Palace“ u Beogradu nalazi se na teritoriji opštine Stari grad u ulici Topličin venac. Na mestu na kojem se nalazi danas hotel bila je zgrada u kojoj je 1903. godine počela sa radom prva sindikalna škola u Beogradu pod imenom Radnička škola.

Izgradnja zgrade počela je 1921. godine, a završena je maja 1923. godine po projektu arhitekte Leona Talvija. Hotel je prilikom otvaranja imao 125 soba, restoran, veliki bar, tri lifta, na petom spratu nekoliko salona sa slikama poznatih autora, garažu, pozorišnu i bioskopsku salu i bio je jedan od najmodernijih hotela u tadašnjoj Jugoslaviji. Treba napomenuti da je hotel imao svoju fijakersku službu i koncerte svaki dan u 17 časova.

Hotel je zapao u finansijske teškoće nakon serije incidenata, pre i same 1929. godine, kada je došlo do okršaja stranih agenata, pa se broj gostiju polako smanjivao. Godine 1929. izbio je i požar u centralnoj kupli hotela. Nakon serije događaja, pomenute godine, dolazi do promene vlasnika hotela sve do 1939. godine kada ga kupuje Francuska vlada, koja ga 1939. godine i zatvara zbog renoviranja. Pre početka Drugog svetskog rata zgrada je služila kao Francuski kulturni centar.

Tokom Drugog svetskog rata u zgradi su živeli oficiri okupacione nemačke vlasti koji su pred kraj rata odneli sve umetničke slike i predmete.

Nakon Drugog svetskog rata u zgradu se vraća Francuski kulturni centar sve do 1948. godine kada je preseljen u Knez Mihailovu ulicu. Hotel je zatim koristilo Ministarstvo finansija za svoje službenike, a i Ministarstvi spoljnih poslova za smeštaj stranih diplomata. Od 1957. godine hotel su počeli da koriste i učenici turističko-ugostiteljske škole u Beogradu za praksu, a ’80-tih godina bilijarska sala u hotelu je bila glavna razonoda na Kosančićevom vencu i mesto okupljanja sugrađana iz tog kraja.

Danas Hotel „Palace“ ima četiri zvezdice.

Ako ste propustili