Hotel Bristol

Hotel Bristol nalazi se u Karađorđevoj ulici 50. Pоdignut jе kaо zgrada Оsiguravajućеg i krеditnоg društva Bеоgradskе zadrugе izmеđu 1910. i 1912. gоdinе pо prоjеktu arhitekte Nikоlе Nеstоrоvića. Na njegovom mestu je pre bila Mala pijaca koja je potopljena nakon izlivanju Save.

U to vreme Savamala je bila prestižna četvrt gde su zalazili akademski i imućni beograđani ali i svetski džet set poput Džona Rokfelera Juniora a kasnije i njegov sin Dejvid 1979.godine koji je,prema priči, zakupio ceo sprat .

Prstižna soba u hotelu Bristol svakako je „Zlatni apartman“ sa pozlaćenim nameštajem,ogledalima… od 70 kvadratnih metara u kome je smešten nameštaj Josipa Broza Tita.

Objekat je spomenik kulture pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda.

Foto:WIkipedia

Next Post

Usvojena Uredba o programu obnove objekata zbog poplava i grada

Уто 17 јула , 2018
lada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o utvrđivanju državnog programa obnove objekata javne namene u javnoj svojini u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, oštećenih ili porušenih usled dejstva poplava i grada u maju i junu 2018. godine. Vlada je opredelila sredstva u iznosu od 400.000.000 dinara […]