Gvozdeni puk – Gde kuršum ne udara vojniče?

„Vaše veličanstvo, drugi pešadijski puk „Knjaz Mihajlo” spreman je za komandu!“ – Raportirao je potpukovnik ispred kralja Petra I.

Uzdignute glave kraj Petar I prošao je ispred puk želeći da oda svoju čvrstinu ali već kada je zamakao osećao se slabim i želeo je to i da pokaže.

„Prošao sam pored vas uzdignute glave ali iznad vaše hrabrosti nemogu je podići. Ja sam kralj ove zemlje i naroda u njoj. Nisam kralj jer sam hrabriji,veštiji i pametniji. Već sam vaš kralj jer sam najveći podanik Srbiji. Nijedna pukovska zastava nije pala u ruke onima koji misle da u zastavi leži snaga. I da uzmu zastavu koja najavljuje vaš dolazak,nemogu uzeti zastavu koju je svaka majka isplela u Gajtanu,Gubavcu, Mеdеvcu, Оbiliću, Retkoceru, Stublu, Tularu, Mrkоnju, Pustоm Šilоvu,Dubоvu, Кamеnici, Dubravi….. A tu zastavu vi nosite na svakom bojnom polju gde je oni zovu ludošću,hrabrošću,pameću..! Mi imamo jedinstven naziv za tu zastavu na bojnom polju! Mi je zovemo Srbija!“

Zavlada tišina,a onda ceo ceo drugi puk viknu: SRBIJA!

„Ti vojniče što iz Drence dolaziš,pitam te gde kuršum ne udara?“

Istupi vojnik sa jedva 22.godine. Pozdravi vojnički Njegovo visočanstvo,a zatim iz sredine puka se prolomio glas koji je odzvanjao kao ceo. Prvo slovo izgovori ,a za njim progovori i ceo puk:

„GVOZDENI PUK!“

Zadržao se još nekoliko sekundi njihov gromoglasan zvuk,da bi kralj Petar onda upitao potpukovnika:

„Potpukovniče, jer ste vi dovoljno hrabri da vodite ovaj puk?“

Napravi potpukovnik nekoliko koraka kako bi stao ispred puka,dok je kralj Petar,već namršten, u njega gledao. Kada je potpukovnik stao mirno,glasno se obrati kralju:

„Nisam Vaše Veličanstvo! Zato ja uvek idem prvi!“

Autor: A.M ( tekst je slobodno delo autora i nije u skladu sa stvarnim događajem.Teks je poštovanje i sećanja na slavni Gvozdeni puk)

Next Post

Uhapšеn оsumnjičеni za оtmicu dеvоjčicе

Нед окт 21 , 2018
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih pоslоva u Sеnti, pо nalоgu nadlеžnоg tužiоca uhapsili su А.T. (1962) zbоg pоstоjanja оsnоva sumnjе da jе izvršiо krivičnо dеlо оtmica. Оn sе sumnjiči da jе оdvео dеvеtоgоdišnju dеvоjčicu da kupе hranu, ali jе nijе vratiо kući. Оsumnjičеnоm jе оdrеđеnо zadržavanjе dо 48 sati nakоn čеga ćе, […]