Gubimo 26 miliona sati godišnje zbog čekanja kamiona sa robom na granici

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da CEFTA sporazum treba unaprediti u pravcu formiranja zajedničkog ekonomskog prostora.

Ljajić je na skupu u okviru „CEFTA nedelje 2017“ upozorio na to da kamioni i dalje na graničnim prelazima čekaju sedam do 48 časova.

Prema njegovim rečima, prosečno zadržavanje kamiona u Gruziji je svega sedam minuta, a podaci MMF-a pokazuju da gubimo 26 miliona sati godišnje zbog čekanja kamiona sa robom na granici.

Takođe, kako je istakao, približno 800 miliona evra plaća se za različite vrsta usluga na tim graničnim prelazima, opravdano ili neopravdano, što je jedan odsto BDP-a zemalja regiona.

Ljajić je naglasio da zemlje CEFTA sporazuma moraju da donesu odluku o tome da li ćemo čekati da politika reši sve probleme, pa da tek onda krenemo u rešavanje ovog pitanja, ili ćemo bez čekanja nešto učiniti za privrednike.

Skup organizuju Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Srbije, Sekretarijat CEFTA i Privredna komora Srbije (PKS).

„CEFTA nedelja“, kojom Srbija završava ovogodišnje predsedavanje toj organizaciji, održava se od 21. do 24. novembra u Beogradu.

Foto:Ilustrac ija/pixabay

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili