Grof koji je bio u Hitlerovom štabu a i danas ga Nemačka slavi kao heroja

Na osnovu njegove uloge u istoriji snimani su filmovi i neizostavni je deo priče iz Drugog svetskog rata ukoliko se priča o Hitleru.

Odrastao je u aristokratskoj porodici Grof Klaus Filip Marija Šenk fon Štaufenberg u Nemačkoj a nakon izbijanja Drugog svetskog rata raspoređen je na istočni front gde je kao oficir bio svedok mnogih zlodela SS-jedinice vršila nad Jevrejima i Rusima. Nakon nekog vremena prebacuju ga u Romelov Afrički korpus gde prilikom jedne borbe gubi u Africi od granate gubi levo oko i desnu ruku. I ako nikada nije bio član Nacističke partije ipak uspeva da prisustvuje svm sastancima koje je Hitler održavao sa činom pukovnika.

Netrpeljivost prema nacizmu je imao i pre rata a nakon ranjavanja ta mržnja se samo produbljivala što je i dovelo do plana za ubistvo Hitlera.

Plan mu je bio da podmetne jednu od torbi sa satnim mehanizmom ispod stola Hitlera tokom sastanka u Vučijoj jami. Plan na žalost nije uspeo ubijeno je četvoro ljudi a Hitler je samo blaže ranjen.

Grof Klaus Filip Marija Šenk fon Štaufenberg je ubrzo uhapšen i streljan istog dana.

Zbog svoje ključne uloge koju je odigrao u 20. julskoj zaveri, Štaufenberg se slavi kao nemački nacionalni heroj i simbol nemačkog otpora nacističkom režimu. Brojne ulice i trgovi su nazvani po njemu.

Foto: Wikipedia

Ako ste propustili