GRADSKA VLAST DUGUJE JAVNOSTI NEUPOREDIVO VIŠE

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenjuje da je odgovor gradonačelnika Beograda na njegov poziv da gradske vlasti pruže javnosti relevantne informacije o rušenju 1000 metara kvadratnih poslovnog prostora u Savamali, u noći 25. aprila od strane maskiranih lica, pod fantomkama, koji su tom prilikom lišavali građane slobode kretanja, oduzimali im mobilne telefone i druge pokretne stvari, kao poputno neadekvatan obavezama koje gradska vlast ima prema javnosti, građanima Beograda i Srbije.

Nije prihvatljivo da gradska vlast smatra dovoljnim da o događaju takve vrste s takvim posledicama ona javnost obavesti o tome da ona ne zna ništa, osim da „nisu učestvovale nadležne gradske službe“.

Posebno je neprihvatljivo da u vezi sa pravom javnosti da zna sve informacije o tom ružnom događaju gradonačelnik upućuje Poverenika „da se obrati nadležnim“.

Poverenik je, naravno, obavio razgovore i sa ministrom unutrašnjih poslova i sa državnom tužiteljkom i od njih dobio uveravanja da će u okviru svojih nadležnosti preduzeti sve mere za rasvetljavanje predmenog slučaja. Ali nezavisno od poziva Poverenika i od toga šta će preduzeti MUP i tužilaštvo, gradska vlast bi morala biti svesna činjenice da građanima, u čije ime vrši vlast i raspolaže komunalnom policijom, ona sama duguje neuporedivo više informacije od te, da o događaju koji je krajnje zabrinjavajući, i sa stanovišta zakonitosti i sa stanovišta ljudskih prava, ona „nije učestvovala“.

Ako ste propustili