Građani stariji od 65 godina izlaze u šetnju u trajanju od pola sata

Foto:Arhiva

Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici odluku o ublažavanju određenih mera za sprečavanje širenja koronavirusa.

Građani stariji od 65 godina moći će, počev od sutra, da utorkom, petkom i nedeljom izlaze u šetnju u trajanju od pola sata. Oni će svojih pola sata za šetnju moći da iskoriste u periodu od 18 časova do jedan sat iza ponoći, najviše 600 metara od mesta stanovanja.

Od utorka, 21. aprila, dozvoljen je rad poslodavcima iz oblasti pružanja usluga, poput automehaničarskih i vulkanizerskih radnji, obućara, krojača, hemijskih čišćenja, škola za obuku vozača, kao i poslodavcima iz oblasti trgovine na malo – knjižarama, trgovcima motornim vozilima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, građevinskim materijalom.

Zelene pijace (na otvorenom i zatvorenom prostoru) od sutra su ponovo otvorene, uz obaveznu primenu svih mera zaštite.

Vlada, takođe, poziva poslodavce u oblasti građevinarstva (visokogradnja i niskogradnja) da od sutra nastave rad u punom kapacitetu.

Svi poslodavci su u obavezi da radnicima obezbede zaštitna sredstva (maske, rukavice i dezinfekciona sredstva) i rad se mora obavljati uz poštovanje socijalne distance.

Poslodavci su dužni da izrade poseban plan mera rada tokom vanrednog stanja, dok su zaposleni u obavezi da to poštuju.

Oni koji i dalje nisu u mogućnosti da nastave sa radom su objekti čiji rad podrazumeva okupljanje velikog broja ljudi, poput radnji različitih delatnosti koje se nalaze u tržnim centrima.

Takođe, rad i dalje nije dozvoljen u delatnostima koje podrazumevaju blizak fizički kontakt, tako da frizerski saloni, saloni za negu lepote, teretane i fitnes centri i dalje ostaju zatvoreni.

Bitno je naglasiti još jednom da se rad u objektima i delatnostima kojima je to od sutra dozvoljeno može obavljati isključivo uz poštovanje svih mera zaštite i korišćenje sredstava za dezinfekciju i zaštitnih sredstava – maski i rukavica.

Izvor: Beogradske vesti/ Vlada Srbije

Ako ste propustili