Goranci danas obeležavaju Potke

Goranci danas obeležavaju praznik koji se zove Potke,5.maj, na koji se kupaju biljkama, travama, cvećem i ofarbanim jajetom. Biljke se sakupljaju rano ujutru, a samo sakupljanje biljaka se naziva Kršipotke. Jaje se farba dan pre. Ako se jaje ne farba kuva se tog dana. Cveće i biljke se po povratku kući kvase vodom, a zatim se njime prskaju uspavani ukućani po licu ne bi li se probudili. Spavalice na ovaj dan se ne ljute što ustaju ranije, jer se veruje da će se ljutiti sve do sledećih Potki.

Ukućani obraćaju pažnju koji gost im dolazi prvi u kuću. Svi vole da im dođe dobra, pametna, lepa i bogata osoba zato što će im godina biti takva. Međutim, smatra se da je najbolje ako neko dete prvo uđe u kuću na ovaj dan, jer su sva deca dobra.

Next Post

Sveti Teodor Sikeot

Пет мај 5 , 2017
Sveti Teodor Sikeot je bio episkop Anastasiopolisa.Rođen je u selu Sikea u Galatiji, zbog čega je i prozvan Sikeot. Još kao desetogodišnji dečak Teodor se predavao teškom postu i svenoćnoj molitvi po ugledu na jednog starca Stefana, koji je živeo u njegovom domu. Njegova majka Marija je bila bogata udovica […]

Ako ste propustili