Festival dokumentarnog filma povodom Dana evropske saradnje

Ministarstvo za evropske integracije Vlade Republike Srbije organizuje trodnevni festival dokumentarnog filma „Evropska saradnja: filmska priča“ povodom Dana evropske teritorijalne saradnje.

Filmovi će biti prikazivani od 21. do 23. septembra u Centru za kulturu „Vlada Divljan“, u terminu od 20 časova, uz slobodan ulaz na sve projekcije.

Festival će 21. septembra otvoriti domaći film „Blizanci satkani od sna“, rediteljskog dvojca Seada Šabotića i Lee Vahrušev.

Na repertoaru su takođe i film „Bugarski san“, bosanskog autora Srđana Šarenca (22. septembar), kao i dokumentarno ostvarenje „U međuvremenu, na planeti Zemlji“, švedskog reditelja Karla Olsona (23. septembar).

Dan evropske saradnje je manifestacija kojom se promoviše „Evropska teritorijalna saradnja“, instrument Evropske unije čiji je cilj povezivanje građana susednih država radi poboljšanja životnih uslova i razvoja pograničnih regija širom Evrope.

Kroz programe prekogranične saradnje, od 2004. do 2020. godine, u Srbiji je finansirano više od 1.000 projekata, za koje je izdvojeno približno 220 miliona evra, što je sufinansirala Evropska unija, u saradnji sa državama učesnicama programa.

Sprovođenje ovih projekata doprinosi jačanju i razvoju lokalnih zajednica i pograničnih regiona naše zemlje u važnim sektorima: infrastrukturi, zdravstvu, obrazovanju, naučno-tehnološkom razvoju, privredi, turizmu, zaštiti životne sredine i posebno kulturi.

U skladu sa propisanim merama za suzbijanje koronavirusa, u bioskopu je obavezno nošenje maski i održavanje rastojanja između gledalaca, navodi se u saopštenju Ministarstva za evropske integracije.

Ako ste propustili