FEST 1980 – : FEST upada u krizu a Beograđanka Mirjana van Blaricom spašava FEST

Mada većina spominje da je FEST upao u krizu tokom ’90 godina ipak je situacija malo drugačija. Baš te 1980.godine dolazi do promene u rukovodstvu FEST-a a sa njim i pad broja filmova i filmovi koji će biti prikazani sledeći dan saznaje se “preko noći”.

FEST 1980 zabeležio je prikazanih 75 filmova a gledalaca kao da je prvi FEST u pitanju,nešto malo iznad 110.000 gledalaca. Filmovi koji su bili prikazani “Apokalipsa danas”, “Kosa”, “Limeni doboš”… nisu mogli da pomognu da FEST zabeleži veću gledanost zbog loše organizacije.

Gosti su bili Roman Polanski koji je samo protutnjao jer su novinari čekali da ga pitaju o skandalu u Americi ali to se nije desilo jer se obreo na aerodromu. Ipak,tu je bio Bernardo Bertoluči.

FEST 1981 ista situacija kao i predhodne godine još manje filmova i filmovi koji će biti prikazani sledeći dan saznaje se “preko noći”. Otvorio je FEST film Akira Kurosave “Kagemuša- Senke ratnika” i sam režiser je trebao doći ali je otkazao.

FEST 1982 još u goroj krizi pa je bilo pitanje i da li će se održati a ceo FEST spašava beograđanka Mirjana van Blaricom koja šalje prvo 18 filmova a zatim se pred komisijom festivala našlo 57 filmova.

FEST 1983 u ništa boljoj situaciji. Jedva je prikazano 50 filmova a hit film “E.T” malo je nedostajalo da nestigne u Beograd.

Sledećih godina kriza se nastavljala ali je kulminiralo 1993 i 1994.godine kada zbog sankcija i opšteg stanja nije ni održan.

1997.godine je bio prekinut zbog demonstracija.

Foto:ilustracija/pixabay

Next Post

FEST : Beograđanka koja je spasila FEST - Mirjana von Blaricom

Уто јан 30 , 2018
Beograđanka kojoj sam FEST mnogo duguje a koja je uspela iz ljubavi prema Beogradu i samom filmu da spase FEST koji se održao 1982.godine. Nije samo te godine čuburska Mira Šiz spasavala FEST ali je taj ostao upamćen. Odrasla na Čuburi kao Mirjana Živković od oca Ivana Živkovića koji je držao mehaničarsku […]