Elektroprivreda Srbije i kompanija „Micubiši Hitači pauer sistem“ potpisali su dana sporazum za izgradnju postrojenja za odsumporavanje

Elektroprivreda Srbije i kompanija „Micubiši Hitači pauer sistem“ potpisali su danas, u Vladi Srbije, sporazum za izgradnju postrojenja za odsumporavanje, odnosno višestruko smanjenje prisustva sumpor-dioksida u Termoelektrani Nikola Tesla A, čija je vrednost 167 miliona evra.

Sporazum su potpisali v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić i izvršni potpredsednik kompanije „Micubiši Hitači pauer sistem“ Jasuo Fudžitani i predstavnici konzorcijuma, u prisustvu ministra rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandra Antića, ambasadora Japana u Srbiji Đuići Takahare i državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Japana Kazujukija Nakanea.

Grčić je naglasio da konačno počinje realizcija tog projekta koji se čekao nešto više od pet godina.

Ovaj projekat garantuje budućnost sprske energetike, naglasio je Grčić ističući da ćemo u narednih 20 godina imati mogućnost da po modernim evropskim standardima proizvodimo električnu energiju, a više od 50 odsto poslova će uraditi domaće firme.

On je podsetio na to da je to drugi takav projekat, pošto je prvi već završen u Kostolcu B.

Antić je rekao da će zahvaljujući tom sporazumu emisije sumpor-dioksida biti smanjene devet puta.

Ministar rudarstva i energetike je naglasio da će emisije biti smanjene sa oko 74.000 tona na 7.800 tona godišnje, što je uskladu sa svim obavezama i direktivama koje je Srbija preuzela.

Za unapređenje zaštite životne sredine od 2017. do 2025. godine EPS planira ulaganja od oko 900 miliona evra i to kroz realizaciju projekata za smanjenje emisije zagađujućih materija u vazduhu iz termoelektrana, što uključuje i izgradnju sistema odsumporavanja u TENT B.

U konzorcijumu koji će realizovati projekat su i japanska korporacija ITOC HU, „Micubiši Hitači pauer sistem Evropa“ sa sedištem u Nemačkoj i domaća firma MPP Jedinstvo iz Sevojna.

Projekat se realizuje u okviru sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Japana, na osnovu kojeg je između EPS-a i Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA potpisan Sporazum o zajmu za finansiranje projekta.

Sistem za odsumporavanje dimnih gasova u Obrenovcu gradiće se za četiri bloka TENT A snage po 350 megavata, koji kao gorivo koriste lignit iz površinskih kopova RB Kolubara.

Rok za završetak izgradnje postrojenja je 42 meseca od datuma stupanja ugovora na snagu.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili