Elektronske dozvole doprinele suzbijanju korupcije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da su elektronske građevinske dozvole, koje su uvedene 1. januara ove godine, najbolji primer kako se mogu smanjiti korupcija i siva ekonomija.

Mihajlović je na konferenciji „Izlaz iz sive ekonomije“, u organizaciji Američke privredne komore i NALED-a, pod pokroviteljstvom Vlade Srbije, ocenila da je po pitanju građevinskih dozvola bilo dosta opstrukcije, naglasivši da je resorno ministarstvo pokazalo da Srbija može da napravi pomake u toj oblasti.

Revolucionaran korak je bilo uvođenje elektronske građevinske dozvole, istakla je ona i dodala da je iz sličnih razloga donet i Zakon o ozakonjenju bespravno sagrađenih objekata, koji bi lokalne samouprave trebalo da brže sprovode.

Mihajlović je dodala da ministarstvo na čijem je čelu planira da naredne godine reformiše katastar, i napomenula da će zato biti donet novi zakon o postupanju katastra.

Prema njenim rečima, naša zemlja će zahvaljujući tome napredovati na „Duing biznis listi“ Svetske banke, a plan je da najkasnije do 2020. godine uđemo u prvih 15 do 20 zemalja.

Na narednoj sednici Vlade, kako je najavila, trebalo bi da bude usvojen akcioni plan za poboljšanje pozicije Srbije na „Duing biznis listi“ Svetske banke za svaki resor, a jedan od ciljeva jeste i da katastar postane institucija sa najbržom uslugom za privredu i građane.

Mihajlović je podsetila na to da je resorno ministarstvo uvelo i crne i bele liste građevinskih preduzeća, budući da više od 15 odsto firmi nisu imale nijednog zaposlenog, a radile su kao podizvođači.

Govoreći o sivoj zoni u drumskom putničkom saobraćaju, ona je iznela podatak da je njegov obim na godišnjem nivou približno 100 miliona evra, pri čemu ga Ministarstvo stalno smanjuje raznim aktivnostima.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili