Ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava „Oluje“ u Glini

Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije saopštila je da su nadležni organi Hrvatske danas na Novom groblju u Glini, na području Sisačko-moslavačke županije, otpočeli proces ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava srpske nacionalnosti stradalih u akciji hrvatske vojske i policije „Oluja“ 1995. godine.

Očekuje se da će proces ekshumacija na ovom groblju trajati nekoliko radnih dana, a od svih ekshumiranih posmrtnih ostataka biće uzeti uzorci radi identifikacije metodom DNK analize.

Ekshumacijom na Novom groblju u Glini nastavlja se proces ekshumacija grobnica u regionu Banija, u kojima su pokopane žrtve akcije „Oluja“, koji je počeo 2007. godine ekshumacijama na groblju Sveti Nikola u Petrinji, gde su ekshumirani posmrtni ostaci 160 žrtava.

Proces je nastavljen ekshumacijom 64 posmrtnih ostataka na groblju u Dvoru na Uni 2009. godine i na groblju u Uštici, gde su ekshumirani posmrtni ostaci četiri lica.

Potom su 2015. godine sprovedene ekshumacije na mesnom groblju u Gornjem Selištu, kada su ekshumirani posmrtni ostaci 56 žrtava i 2017. godine na groblju u Šašu, gde je ekshumirano 14 žrtava.

Od ukupno 298 ekshumiranih posmrtnih ostataka iz ovog regiona, do sada su identifikovani i porodicama predati posmrtni ostaci 120 lica.

Proces ekshumacija na ovoj lokaciji veoma je važan za ubrzanje rešavanja slučajeva lica koja se vode kao nestala u vezi sa oružanim sukobima i saradnje nadležnih tela dveju zemalja, imajući u vidu njegov humanitarni značaj, posebno za članove porodica nestalih lica.

U skladu sa potpisanim međudržavnim dokumentima sa Hrvatskom i na osnovu njih postignutih dogovora, ekshumacijama će u svojstvu posmatrača prisustvovati predstavnici Komisije za nestala lica.

Nastavak ekshumacija od posebnog je značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih, navodi se u saopštenju.

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili