EBRD strateški važan partner Vlade Srbije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o Strategiji EBRD za Srbiju i zajedničkim infrastrukturnim projektima.

Teme sastanka sa delegacijom, koju su predvodili generalni direktor za Centralnu i Jugoistočnu Evropu Šarlot Ruh i direktor za Srbiju Danijel Berg, bili su i projekti u oblasti drumskog i železničkog saobraćaja, poboljšanje energetske efikasnosti, kao i planovi u okviru rodne ravnopravnosti.

Mihajlović je tom prilikom istakla da je saradnja sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj od velike važnosti za Srbiju.

Pored izgradnje Koridora 10, kako je podsetila, realizujemo i projekat rehabilitacije putne infrastrukture, u kojem EBRD učestvuje sa 100 miliona evra, kao i projekte u železničkom saobraćaju, kroz reformu železničkog sektora, rehabilitaciju pruga i nabavku i modernizaciju lokomotiva.

Ona je ponovila da je cilj Vlade Srbije i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture regionalno povezivanje, ukazavši na to da je jedan od važnijih projekata izgradnja „auto-puta mira“ Niš–Merdare–Priština.

Reč je o projektu vrednom 800 miliona evra. U fazi pregovora smo za prvu deonicu Niš–Pločnik, vrednu 212 miliona evra, za šta očekujemo i podršku EBRD-a, s obzirom na to da je infrastrukturno i privredno povezivanje regiona od značaja za naš dalji razvoj, poručila je Mihajlović.

Ona je, govoreći o dostignućima na planu rodne ravnopravnosti, istakla da je u prethodnom periodu napravljen strateški i zakonodavni okvir, ali da je Srbija posvećena stvaranju povoljnog okruženja za uključivanje žena u politički, ekonomski i socijalni život zemlje.

Izuzetno cenimo podršku EBRD-a, koja kroz program „Žene u biznisu“ pomaže razvoju ženskog preduzetništva. Naša želja jeste da i kroz druge projekte zajedno radimo na osnaživanju žena, sa posebnim osvrtom na ranjive grupe, ukazala je Mihajlović i napomenula da toj populaciji pripadaju i žene sa sela.

Ruh je pohvalila aktivnosti Vlade Srbije i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, istakavši da je za EBRD Strategija za Srbiju veoma važna.

Od šest strateških ciljeva, zadovoljstvo nam je što sa vama radimo na četiri. Efikasna javna uprava, socijalna inkluzija, integracije i energetska efikasnost od izuzetne su važnosti za naš strateški pravac, naglasila je ona.

U razgovoru je postignuta saglasnost o tome da je unapređenje energetske efikasnosti u Srbiji značajan projekat, s obzirom na to da se približno 40 odsto energije gubi u stambenim jedinicama, a oko 25 odsto u komunalnoj infrastrukturi, pri čemu je potvrđena spremnost da se na tome zajednički radi.

Mihajlović je kao poklon Ruhovoj uručila vezeni srpski peškir, rad žena sa sela, članica Etno-mreže, kao deo prakse potpredsednika Vlade da zvaničnicima sa kojima se sastaje poklanja ručne radove nastale kao rezultat inicijative „Uposlimo hiljadu žena u ruralnim područjima“.

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost realizuje ovu inicijativu u saradnji sa Etno-mrežom i NALED-om, navodi se u saopštenju Kabineta potpredsednika Vlade i ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ako ste propustili