DVOTOČKAŠEM PO EVROPI – 2000 GODINA ZAJEDNIČKE ISTORIJE

Narodni muzej u Beogradu učestvuje na izložbi Dvotočkašem po Evropi – 2000 godina zajedničke istorije pozajmicom dela izložbe Putovanje rimske dvokolice. Izložba će biti otvorena svečanošću u okviru EU dana otvorenih vrata ambasade Italije u Italijanskom institutu za kulturu u četvrtak 9. juna od17 časova. Na izložbi će biti predstavljena rimska dvokolica pronađena 2013. godine u okolini Pirota, kao i stari modeli Vespe koja obeležava 70 godina od nastanka.

Metalni delovi rimske dvokolice koja je pronađena 2013. godine u mestu Staničenje kod Pirota omogućili su istraživačima da naprave njenu repliku. Reč je o laganoj dvokolici s kraja I i početka II veka nove ere, sa velikim točkovima pogodnim za putovanja. Dekorativno obrađena sa geometrijskim motivima na gvozdenoj strukturi i frizom od mesinga, dvokolica ornamentima evocira kult Dionisa, božanstva koje se povezuje sa smrću i uskrsnućem. Postoji mogućnost da je ova dvokolica bila pokopana zajedno sa imućnim pokojnikom i na taj način simbolično predstavila smrt kao putovanje prema drugom svetu.

Dan otvaranja izložbe replike rimske dvokolice i nekoliko originalnih delova, 9. jun, biće i dan otvorenih vrata Ambasade Italije koji ulazi u okvir inicijativa delegacije Evropske unije u Beogradu. Tom prilikom biće izloženi i stari modeli Vespe, najpoznatijeg skutera na svetu, koja obeležava sedamdeset godina postojanja. Vespa, ikona ekonomskog buma u Italiji, mladoj zemlji koja je sanjala da krene novim putevima, rezultat je intuicije projektanta Koradin D’Askanije i potrebe da se ratna proizvodnja preusmeri u civilne svrhe.

Uspešno arheološko otkriće iz 2013. tokom gradnje autoputa Niš-Dimitrovgrad, istraživanja i rekonstrukcija dvokolice u Narodnom muzeju u Beogradu i 70 godina Vespe, povod su i prilika da se razmisli o dugim periodima istorije, društvenim promenama, kulturi koja povezuje Srbiju, Italiju i Evropu i o izazovima današnjice.

Izvor: Narodni muzej

Ako ste propustili