Dvostruki aršini EU prema Kataloniji i Kosovu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ukazao je danas na dvostruke aršine Evropske unije u tumačenju referenduma u Kataloniji i jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, naglasivši da se u oba slučaja radi o jednostranom aktu, koji je u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

On je za Radio-televiziju Srbije negirao tvrdnje portparola Evropske komisije Margaritisa Shinasa da je Kosovo bilo specifičan slučaj i da je to bila pozicija usvojena od strane različitih deklaracija UN i različitih rezolucija UN i međunarodne zajednice.

„Kosovo ne može biti izdvojen i specifičan slučaj, nema nikakvih rezolucija Saveta bezbednosti UN. Ne postoje rezolucije UN osim Rezolucije 1244 koja govori o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije. To što je učinjeno prema Srbiji je kršenje međunarodnog prava“, nrekao je Dačić.

Prvi potpredsednik Vlade je dodao da se ono na šta je Srbija upozoravala međunarodnu zajednicu desilo u Kataloniji, dodavši da to neće biti jedini primer takvih separatističkih tendencija u Evropi.

Sve što govorimo o dvostrukim aršinima nikako ne treba protumačiti kao neku našu primedbu na očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Španije. Španija je naš veliki prijatelj i, za razliku od nekih drugih članica EU, nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosmeta, naglasio je Dačić.

On je, međutim, naveo da ne očekuje da će neka od 22 države članice EU koje su priznale nezavisnost Kosova sada promeniti mišljenje.

Bombardovali su nas zbog Kosova, neće sada reći da su pogrešili. Ali, Pandorina kutija je otvorena. Na primeru Kosova je rečeno mogući su jednostrani potezi i onda ćete zavisiti od naklonosti velikih sila. Tu nema međunarodnog prava, to je politika sile, poručio je Dačić.

Izvor: Vlada Srbije,Beogradske vesti

Ako ste propustili