Dualno obrazovanje za civilno vazduhoplovstvo

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su, uz podršku tog ministarstva, Privredna komora Srbije, Jat tehnika, „Er Srbija“ i Aerodrom „Nikola Tesla“ potpisali Sporazum o saradnji u procesu uvođenja dualnog obrazovanja za potrebe civilnog vazduhoplovstva.

U saopštenju se navodi da je, prema prošlogodišnjem izveštaju kompanije „Boing“, evropskim kompanijama potrebno 600.000 mladih avio-mehaničara, pa je i školovanje tih kadrova prepoznato kao globalni problem.

Rešenje tog problema jeste u saradnji svih relevantnih zainteresovanih strana, avio-prevoznika, proizvođača aviona i škola za avio-mehaničare.

Ministar Mladen Šarčević ocenio je tim povodom da je Srbija na dobrom putu jer će se u našem sistemu obrazovanja od sledeće školske godine po dualnom modelu školovati 150 đaka.

On je u skladu sa tim izneo uverenje da će ovi učenici biti uspešni avio-tehničari, mehanotroničari i tehničari vazdušnog saobraćaja.

Kompanija „Er Srbija“ već ostvaruje uspešnu saradnju sa Vazduhoplovnom akademijom, a sada je nacionalna avio-kompanija za potrebe obuke učenika donirala školi avion boing 737.

S druge strane, Jat tehnika, u saradnji sa Vazduhoplovnom akademijom, trenutno obučava učenike za održavanje aviona erbas A320, uz odobrenje EASA.

Direktor Vazduhoplovne akademije Goran Cvijović naveo je da ta obrazovna ustanova već 93 godine školuje kadrove za vojno i civilno vazduhoplovstvo.

Cvijović je ukazao na to da je znanje naših učenika već prepoznatljivo u svetu i ogleda se u saradnji sa kompanijom „Etihad“ u Abu Dabiju, gde 12 učenika te akademije završava školovanje.

Ponosni smo na to što naši profili poseduju EASA sertifikat, koji je svakako neosporni dokaz kvaliteta našeg obrazovanja, rekao je on.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao je da je Beograd centar avio-saobraćaja u ovom delu Evrope.

Da bismo zadržali tu poziciju neophodni su nam mladi i obrazovani ljudi, koji će znanje steći upravo u procesima rada jer će samo na taj način ono imati pravu vrednost, naveo je Čadež.

Obrazovni profili za civilno vazduhoplovstvo već postoje, ali će se od školske 2017/18. godine školovati po modelu dualnog obrazovanja.

Reč je o profilima: avio-mehaničar, mehanotroničar za transportne sisteme aerodroma, tehničar vazdušnog saobraćaja, tehničar vazdušnog saobraćaja za spasavanje i tehničar vazdušnog saobraćaja za bezbednost.

Foto.Vlada Srbije

Ako ste propustili