Dualno obrazovanje od prioritetnog značaja za budućnost Srbije

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević poručio je danas u Smederevu da će dualno obrazovanje imati posebno mesto u novom zakonskom okviru u ovoj oblasti, uz poziv kompanijama da se aktivno uključe u dualni sistem obrazovanja.

Šarčević je, u razgovoru sa gradonačelnikom Jasnom Avramović, direktorima srednjih stručnih škola i predstavnicima nekoliko kompanija iz Smedereva, istakao da će novim zakonskim rešenjima biti uspostavljena jasna veza između dualnog obrazovanja u srednjim školama i na fakultetima.

On je objasnio da će plan upisa u srednje škole podrazumevati dogovor Ministarstva, lokalnih samouprava, privrede i Nacionalne službe za zapošljavanje.

Predstavnici „Hestila“, „PKC-a“, „Kajzena“, „Meteksa“ i „Hleba i kifli“ ukazali su na nedostatak odgovarajućeg radnog kadra, kako srednjeg stručnog, tako i kadrova inženjerske struke.

Izvršni direktor „Hestil Srbija“ Liangsi Vang ocenio je da u Srbiji ima dovoljno talentovanih ljudi koji mogu da odgovore potrebama te železare.

Međutim, nama nedostaju zavarivači, mašinski tehničari, električari, ali i inženjeri u oblasti metalurgije, poručio je Vang i istakao da će se rado odazvati pozivu za saradnju sa školama, pri čemu isti stav imaju i ostale kompanije.

Avramović je ukazala na važnost dualnog obrazovanja, i podsetila na to da je i ranijih godina lokalna samouprava iskazivala potrebu za tim vidom obrazovanja, ali da nije naišla na razumevanje.

Smederevo ima potencijal da u narednim godinama otvori novih 4.500 radnih mesta, ali su nam potrebni radnici koji su osposobljeni da još u toku školovanja rade, rekla je ona.

Šarčević je, zajedno sa izvršnim direktorom „Hestila“, obišao Tehničku školu, obrazovnu ustanovu koja po tradiciji obrazuje kadar za privredu.

Od 20.000 učenika koji su završili ovu školu, najveći broj njih danas radi u privredi, a mnogi upravo u Železari. Škola je opremljena svim neophodnim kabinetima i radionicama kako bi učenici stekli potrebna znanja.

Tokom posete Smederevu, ministar je posetio i Tekstilno-tehnološku i poljoprivrednu školu „Despot Đurađ“ i vrtić ”Sanjalica” i održao sastanak sa direktorima predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola Braničevskog i Podunavskog okruga.

On ih je tom prilikom upoznao sa radom na novim zakonima, istakavši da su tri zakona već spremna, uključujući i osnovni, krovni, Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Novi zakoni neće ograničavati broj mandata direktora, ali onaj koji nema rezultate neće ostati na tom mestu.

Novi zakoni imaju tri cilja, od koji je prvi kvalitet obrazovanja, drugi autonomija i treći efikasnost izvršne vlasti, poručio je Šarčević direktorima.

On je istovremeno istakao da od njih očekuje najveću pomoć jer su oni najvažnije poluge sistema, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Foto:Vlada Srbije

Ako ste propustili