Dragoljub Aleksić : Leteo je iznad Kalemegdana držeći se samo zubima za uže

Dragoljub Aleksić bio je čovek o kome su se po tadašnjem Beogradu pričale neverovatne priče. Rođen je 9.avgusta 1919.godine u malom mestu Vinu kod Knjaževca koje broji po popisu iz 2002.godine 424 stanovnika .

Nakon završene оsnоvnе škоlе i kоvačkоg zanata napušta rоdnо sеlо Vinu, i nalazi posao u jednom cirkusu gde svojim upornim vežbama skreće pažnju na sebe. Međutim, nakon nastupa u Splitu ozbiljno je povređen nakon pada sa pet metara. Doktori nisu imali dobre prognoze ali on je svojom voljom napravio gvozdeni mider. Verovalo se da neće moći da hoda ponovo ali on se nije predavao već je nastavio da vežba dok nije prohodao.

Odlazi u Bеоgrad gdе fоrmira sоpstvеnu akrоbatsku artističku trupu nakon čijih nastupa počinju da se prepričavaju priče širom Beograda, a i Srbije.

Neki su ga zvali „Čovek od čelika“ jer je savijao metalne šipke,kidao lance zubima i hodao po žici razapetoj između vrhova zgrada…. Leteo je iznad Kalemegdana držeći se samo zubima za uže a isti šou je prikazao i u evropskim gradovima. Zbog padova i povreda, telo mu je bilo skraćeno za četiri centimetra, jer je imao srasle pršljenove zbog povrede kičme.

Pored akrobacija,napisao je scenario ,režirao i igrao glavnu ulogu prvоm srpskоm filmu sa snimljеnim filmskim dijalоgоm „Nеvinоst bеz zaštitе“ snimljen za vreme Drugog svetskog rata na ukradenim filmskim trakama od nemaca. Film je premijerno prikazan u tadašnjem bioskopu „Takovo“ u Beogradu.

Zbog ovog filma ima je problema sa tadašnjom nemcima a nakon završetka rata i sa Komunističkom vlašću jer su ga smatrali kolabracionistom.

Aleksič nije bio popularan samo u Srbiji već i u Evropi ,a o tome svedoči i Londonski „Tajms“ koji je 1951.godine napisao o njegovom nastupu pred maršalom Titom i engleskom kraljicom na aerodromu Lids da “u mišićima ima čelične žice, a umesto živaca najlonsku užad“.

Aleksić je umro 4.novembra 1985. godine u domu za stare na Bežanijskoj kosi. U naselju Zemun Polje postoji Ulica akrobate Aleksića.

 

Foto:Wikipedia

Izvor: Beogradske vesti/Wikipedia

 

Ako ste propustili