Dositej Vasić – Mitropolit Dositej Vasić

Dositej Vasić rođen je u Beogradu 5.decembra 1878.godine i bio je prvi Mitropolit zagrebački. Gimnaziju i Bogosloviju završio je u Beogradu a Duhovnu akademiju u Kijevu 1904.godine.

U Beogradu postavljen je za suplenta Bogoslovije Svetog Save 1907.godine,da bi dve godine kasnije otišao na studije na Sorboni.U Ženevi je boravio od 1910.godine pa sve do objave Balkanskog rata.

U maju 1913.godine izabran je za episkopa i posvećen je za episkopa Niškog.Nakon Prvog svetskog rata vladika Dositej je interniran. U eparhiju se vratio 1918.godine.

Za prvog arhijereja novoustrojene zagrebačke eparhije postavljen je 1931.godine. U Zagrebu je osnovao pravoslavni manastir posvećen Svetoj Petki.

Nakon izbijanja Drugog svetskog rata 7.maja 1941.godine ,Mitropolita Dositeja uhapsile su ustaše i držale ga zatočenog u policijskom zatvoru u Petrinjskoj ulici.

Posle strašnog mučenja i zlostovljanja prebačen je za Beograd u besvesnom stanju u manastir Vavedenje. Usled teških povreda od mučenja umro je 13.januara 1945.godine u manastiru Vavedenje gde je i sahranjen.

Srpska pravoslavna crkva ustanovila je 13.januar kao dan sećanja na Svеtog Dоsitеja Zagrеbačkog Ispоvеdnika.

Foto:Wikipedia

Ako ste propustili