Donošenje zakona za sezonske radnike

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas jedno od najuspešnijih privrednih gazdinstava u Titelu „Ćirić agro MĐŽ“, koje se bavi uzgojem, sortiranjem i izvozom jabuka, pretežno u Rusku Federaciju.

Vučića su na ulazu u krug kompanije dočekali ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović, predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, vlasnik i direktor kompanije Milan Ćirić, kao i građani.

Premijer je iskazao zahvalnost na dočeku, i poručio da će Srbija očuvati mir i stabilnost, kako bismo mogli uspešno da radimo i napredujemo.

Vučić je istakao da je namera Vlade Srbije i AP Vojvodine da ulažu iz godine u godinu sve više novca u privredu i razvoj poljoprivrede.

On je precizirao da su ove godine sredstva uložena u nabavku traktora, protivgradne mreže i navodnjavanje.

Za tekuću godinu je, kako je naglasio, predviđeno pet puta više ulaganja u poljoprivredu na republičkom i nekoliko puta na pokrajinskom nivou nego prošle godine, posebno u prerađivačku industriju.

Vučić je poručio da država odvaja sredstva za investicije, ali ne u smislu socijalne kategorije, već u nameri da podstiče rast.

Premijer je najavio i donošenje zakona za sezonske radnike, koji će predviđati najniže poreske stope, i objasnio da je plan da porezi ne budu veći od 20 odsto, za razliku od onih koji sada opterećuju zarade, a iznose 64 odsto.

Privredno gazdinstvo „Ćirić agro MĐŽ“ ima više od 200 zaposlenih, a površina zasada jabuke prostire se na 240 hektara. Kapacitet hladnjače je 13.500 tona, dok je u pripremi izgradnja hladnjače za još 8.000 tona.

Gazdinstvo je podizanje zasada delom finansiralo iz podsticajnih sredstava po konkursima Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i pokrajinskog Sekretarijata za poljoprivredu.

Podsticajna sredstva su dobijena za 2013, 2014, 2015. i 2016. godinu za po deset hektara zasada, dok je podizanje zasada na ostalih 200 hektara finansirano iz sopstvenih sredstava gazdinstva i kreditne linije.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili