Doktor Dragiša Mišović -Lekar koji je plaćao svojim pacijentima lekove

Rođen je 4. marta 1898. godine u selu Kulinovci, kod Čačka.Kao mladi srpski vojnik, od tek 17.godina, prelazi preko Albanije 1915.godine.

Godinu dana nakon osnivanja srpske gimnazije u Nici,Mišović, 1917.godine, maturira kao jedan od najboljih doktora tj. drugi od 600 učenika.

Upisuje i studije medicine u Francuskoj gde postaje član Komunističke partije Francuske i predsednik udruženja Klarte“,zbog čega mu ukidaju stipendiju. Zbog velike ljubavi prema medicini i želji da pomaže drugima nastavlja studije u Pragu 1925,godine na Karlovom univerzitet gde i postaje doktor medicine. Nostrifikuje svoju Diplomu na Medicinskom fakultetu u Beogradu, januara 1926. godine.

Držao privatnu praksu i bio je jedan od najvoljenijih lekara. Doktorova dobrodušnost i verovanje u hipokratovu zakletvu dovela je do toga da svoje preglede nije naplaćivao, a oni koji to nisu mogli sam je plaćao lekove.

Doktor Mišović bio je veoma lošeg zdravlja i ipak to ga nije sprečavalo da se bori protiv diktature Aleksandra Karađorđevića i bio je veoma aktivan od 1936. do 1938.godine.

Zbog njegovog verovanja dolazi i borbe protiv Aleksandra Karađorđevića uhapšen je i stavljen u zatvor. Nakon jednog prevoza u zatvor automobil u kom se nalazi udario je tramvaj. Mišović primljen je u bolnicu sa teškim povredama,bez svesti gde je i preminuo 18.janura 1939.godine.

Sahranjen je u Čačku gde ga je ispratilo 15.000 ljudi.

Danas njegovo ime nose kliničko bolnički centar u Beogradu na Dedinju i osnovna škola u Čačku, kao i ulice u Čačku, Beogradu, Nišu, Subotici, Kragujevcu i dr.

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili