Dobri uslovi za život otklanjaju političke tenzije

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić razgovarao je sa predsednikom Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Zoranom Stankovićem o načinima unapređenja rada jedinica lokalnih samouprava i života građana u ovim opštinama.

Ružić i Stanković su konstatovali da država čini sve i da je spremna na razgovore i dogovore, jer je to, kako su ocenili, jedini način za prevazilaženje političkih trzavica koje se periodično javljaju.

Naš cilj je da imamo jasnu i zdravu komunikaciju, kao i da jačamo poverenje sa pripadnicima nacionalne manjine Albanaca sa juga Srbije, istakao je Ružić.

Na sastanku je zaključeno da je formiran institucionalni okvir za ostvarivanje prava Albanaca, kao i ostalih nacionalnih manjina.

Oni su uključeni u sve nivoe vlasti, obezbeđeno im je ostvarivanje prava u pogledu obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, a reforme koje se sprovode po pitanju rada javnih službi uticaće i na kvalitet usluga koje se građanima pružaju i u ovim delovima zemlje.

Takođe, sagovornici su se saglasili sa tim da, pored otvorenog razgovora sa čelnicima lokalnih samouprava i predstavnicima albanske nacionalne manjine, jedino ekonomska izvesnost i dobri uslovi za život i rad ljudi u opštinama na jugu zemlje mogu ukloniti političke tenzije.

Zato će se nastaviti sa državnom podrškom na izgradnji infrastrukture, škola, bolnica, kao i sa razvojem poljoprivrede i stvaranjem uslova za privredni oporavak i razvoj preduzetništva, navodi se u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Foto:mduls.gov.rs

Ako ste propustili