Đurić: Dosta ćutanja i odsustva reakcije

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručili su danas, na sastanku sa ambasadorima država članica Evropske unije, da očekuju veći angažman Brisela kada je reč o situaciji u regionu.

Joksimović je na konferenciji za novinare, održanoj nakon sastanka, prenela da su ambasadori tom prilikom upoznati sa aktuelnom situacijom u regionu, stavovima Beograda povodom otvorenih pretnji i negativnih reakcija prema Srbiji koje su usmerene protiv stabilnosti regiona, kao i sa zabrinutošću Vlade da EU i njene članice takve pojave prećutkuju.

Takođe, kako je dodala, tokom sastanka je bilo reči i o situaciji u kojoj se nalazi dijalog Beograda i Prištine.

Očekujemo veći angažman EU, i to ne samo kroz političke izjave, već kroz plan za prevazilaženje ove situacije, objasnila je ona i naglasila da problem pretnji i negativnih reakcija prema Srbiji nije samo problem Srbije, već je mnogo širi i može da bude strateški problem.

Naša zemlja takav rečnik ne prihvata jer je ozbiljna država i zato će nastaviti da štiti i promoviše svoje interese, kao i do sada, poručila je Joksimović.

Đurić je istakao da je jasna poruka današnjeg sastanka sa predstavnicima država Unije da je dosta ćutanja i odsustva reakcije, jer je ćutanje danas podgrejavanje ionako zategnute situacije.

Prema njegovim rečima, dosta je bilo ugnjetavanja Srba na Kosovu i Metohiji i ćutanja pred paljenjem fitilja na balkanskom buretu baruta.

On je podvukao da je jasno opredeljenje Srbije da probleme rešava kroz razgovor, ali da neće dozvoliti da se region pretvori u pakao sukoba i rata.

Srbija želi stabilnost i saradnju, izgradnju boljih odnosa, ali ne tako što ćemo ćutati, naglasio je Đurić i dodao da su ambasadore država članica EU upoznali i sa izjavama, ali i sa nizom poteza albanskih političkih stranaka u prethodnih nekoliko meseci.

Izvor/foto: Vlada Srbije

Ako ste propustili