DJORDJE ( Đoka ) VLAJKOVIĆ

ROĐENJE: 03.03.1831

PREMINUO: 17.08.1883 – Beograd

Đorđe S. Vlajković – Đokabio je zadužbinar i dobrotvor, pukovnik srpske vojske.

U Beogradu je završio osnovnu školu a na dalje školovanje na Licej ( prva Viša škola u Srbiji ). Načelnik srpske vojske Kosta Ranisavljević primio ga je u vojsku i ako je imao samo 14 godina . Stupio u austrijsku vojsku  5. 10. 1847. gde je unapređen za potporučnika.
Tokom mađarske bune 1848. pridružuje se srpskom dobrovoljačkom odredu koji je organizovao Stevan Petrović – Knićanin. Đoka Vlajković se posebno istakao 22. marta 1848. godine u odbrani Srbobrana kod Varadinskog mosta. Tu je zadobio prvo od mnogobrojnih odlikovanja – Medalju za hrabrost.
Danas jedna od ulica u  centru Beograda nosi njegovo ime (Vlajkovićeva ulica).
Ministarstvo prosvete je tridesetih godina odlučilo da se od sredstava Zadužbine u Vlajkovićevoj ulici br. 5 sazida reprezentativna zgrada gde je postavljena bista Đoke Vlajkovića. Bistu je izradio vajar Marko Brežanin od prirodnog kamena a Branko Filipović, dekorativni vajar, kako se sam potpisivao, venac za medaljon od veštačkog kamena.

Foto:wikipedia

Next Post

Izložba dečje karikature „Mali Pjer 2017”

Нед апр 2 , 2017
U Ustanovi voždovački centar „Šumice” u ponedeljak, 3. aprila, u 12 časova biće otvorena izložba dečje karikature „Mali Pjer 2017”. Žiri u sastavu Dragutin Gane Milanović, Dejan Pataković i Goran Divac, karikaturisti, odabrao je za izlaganje kolekciju od 66 karikatura, a nagradio je 21 dečji rad. Deci će biti uručene […]