Direktna finansijska pomoć za odbrambenu industriju

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će fabrike odbrambene industrije Srbije u narednom periodu dobiti direktnu finansijsku pomoć u iznosu od 43 miliona evra iz republičkog budžeta.

Vučić je, na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa direktorima osam privrednih društava odbrambene industrije, JP Jugoimport SDPR, dva privredna društva koja bi u toku godine trebalo da postanu deo odbrambene industrije i sa direktorima tri remontna zavoda, objasnio da će ovim sredstvima biti unapređeno poslovanje fabrika odbrambene industrije.

Takođe, kako je naveo, ova sredstva bi trebalo da omoguće da izvoz, sa očekivanih 550 miliona evra ove godine, do 2020. godine dostigne 750 miliona evra.

Premijer je rekao da bi novac koji država troši za kapitalna ulaganja trebalo da bude veći i da se koristi pametnije, odnosno na način da se u budućnosti vrati kroz veća primanja i veće profite radnika.

Zato smo danas imali važan sastanak sa predstavnicima svih fabrika namenske industrije, svih remontnih zavoda, opitnih centara, pribojskim FAP-om i svih osam osnovnih fabrika, sa izuzetkom „Krušika“, koji u ovom trenutku nije tražio novac, jer su zaposlili više od 1.000 ljudi u odnosu na prethodni period i rade dobro, rekao je Vučić.

On je istovremeno istakao da ni u aprilu neće biti deficita u budžetu, dodavši da će to, ako se ovako nastavi, omogućiti povećanje plata i više novca za penzije.

Na današnji dan, republički budžet ima suficit od 20,4 milijarde dinara, saopštio je Vučić, uz podsećanje na to da je usvojenim budžetom i planom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predviđen deficit u iznosu između 53 i 54 milijarde dinara.

Već sada mogu da kažem da nećemo imati deficit zaključno sa 30. aprilom. Većim prihodima i nižim rashodima uspeli smo da uštedimo 470 miliona evra u prva četiri meseca, istakao je premijer.

On je u skladu sa tim podvukao da na osnovu tih rezultata sada možemo da ulažemo novac i podstičemo razvoj odbrambene industrije.

Izvor/foto: Vlada Srbije

Ako ste propustili