Diplomatski sukob na relaciji Holandije i Turske

Diplomatski sukob Holandije i Turske se nastavlja nakon što su Holandske vlasti zabranile sletanje aviona u kome je  bio turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu  jer mu je zabranjeno da se obrati na mitingu njegovih sunarodnika u Roterdamu.

Turskoj ministarki za porodična pitanja Fatmu Betul Kaje bilo je onemogućeno da priđe diplomatskom predstavništu u Roterdamu da bi bila proterana u Nemačku.

„Tursku ministarku je holandska vlada proglasila nepoželjnim strancem, pa se shodno našim propisima takva osoba mora proterati i vratiti odakle je došla, u Nemačku. „, rekao je gradonačelnik Roterdama Ahmed Abutaleb.

Nakon toga je usledilo okupljanje turskih građana ispred ambasade Turske u Holandiji da bi bili rasterani vodenim topovima.

U Turskoj je došlo do okupljanja građana ispred Holandske ambasade i konzulata pa je ministarstvo spoljnih poslova iz bezbednosnih razloga zatvorilo pristup tim objektima. Demonstranti su skinuli zastavu sa Holandskog konzulata i stavili Tursku.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske je poručilo holandskom ambasadoru da nemora da se vraća neko vreme jer se nalazi na odmoru.

Ako ste propustili