Deset ostvarenja srpske filmske klasike biti digitalno restaurirano

Ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Vladan Vukosavljević najavio je danas da će deset ostvarenja srpske filmske klasike biti digitalno restaurirano i prikazano u narednih godinu dana u okviru projekta „Vip kinoteka“.

Vukosavljević je na konferenciji za novinare pozdravio saradnju Jugoslovenske kinoteke i kompanije „Vip“ na očuvanju bogate i vredne filmske baštine, ocenivši to kao odličan primer korporativne društve odgovornosti.

On je uputio poziv i drugim kompanijama da slede primer „Vipa“ i ulažu u kulturu, naglasivši da je za 2018. godinu obezbeđeno povećanje sredstava za digitalizaciju.

Ministar je izrazio uverenje da će svih 100 srpskih filmova koji su pre godinu dana dobili status kulturnog dobra od velikog značaja, među kojima je i film „Ko to tamo peva“, biti digitalizovano i prikazano novim generacijama.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić ocenio je da projekat „Vip kinoteka“ predstavlja početak novog života kultnih ostvarenja naše kinematografije.

On je precizirao da će biti digitalno restaurirani filmovi Živojina Žike Pavlovića, Gorana Markovića, Živka Nikolića, Srđana Karanovića i drugih.

Generalni direktor kompanije „Vip“ Dejan Turk objasnio je da je prvi film koji je restauriran u okviru pomenutog projekta ostvarenje „Ko to tamo peva“ Slobodana Šijana, snimljen 1980. u produkciji „Centar filma“.

On je najavio da će ovaj film biti prikazan 14. decembra u Kinoteci, a zatim i širom Srbije na besplatnim projekcijama.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili