Dečja Noć muzeja

Prvi susreti sa muzejima, razmenjeni osmesi sa kustosima i otkrivanje novih svetova uz umetnost i
kulturu obeležiće Dečju turu beogradske Noći muzeja koja se održava 21. maja sve od 17 časova pa do jedan sat iza ponoći. 
Trinaesta Noć muzeja oživeće i ovog maja skoro pedeset gradova i mesta širom Srbije! Najraznovrsniji progam očekujeposetioce u Beogradu, gde je sa posebnom pažnjom pripremljena Dečja tura. Svesni važnosti negovanja publike još odnajmlađih uzrasta, organizatori Noći muzeja iz godine u godinu razvijaju programe namenjene najmlađim znatiželjnicima od kojih mnogi, upravo na ovoj manifestaciji, prvi put ulaze u muzeje, institucije kulture i razigrani svet umetnosti.
Centralna tačka na mapi Dečje ture i ove godine biće Paviljon Cvijete Zuzorić, poznatiji kao Dečji paviljon. Premijernootvoren prošle godine uz veliki broj osmeha mališana, Dečji paviljon ove godine dobija sasvim novo ruho inspirisanoistorijom cirkusa, artistima, klovnovima i nezaboravnim putovanjem kroz najzabavnije cirkuske priče i atrakcije. Ovegodine Dečji paviljon u Noćmuzeja uveseliće i Lagunini pisci za decu koji će kroz niz radionica i druženja odvestidevojčice i dečake na avanturu na krilima pisane reči. 
Prvi put ove godine najveselijoj muzejskoj priči pridružuje se i Fakultet  veterinarske medicine sa postavkom „Anatomijajednog muzeja“ u okviru koje će najmlađi posetioci moći na jedinstven način da se upoznaju sa anatomijom domaćih idivljih životinja, a potom i da se zabave na neobičnim radionicama.
Oni koji jedva čekaju da zarone u podvodni svet imaćepriliku da sa udruženjem Aquarialife obiđu jedini  Javni akvarijum i tropikarijum Beograda, kutak rezervisan za čudesnisvet riba, gmizavaca i vodozemaca.  Carstvo životinja, najboljih prijatelja dece, u Noći muzeja biće na dohvat ruke. Usamom srcu grada svoja vrata otvara Bebi Zoo-vrt u kome će posetioci moći da saznaju zanimljive priče o žirafi koja jeproslavila Lorenca Medičija, lavovima Rudolfa II i kako su slonovi stigli do Evrope.
Pozorište „Pinokio“ otvara svoja vrata u Noći muzeja kao jedinstvena lokacija namenjena deci, gde će oni najznatiželjnijimaleni umovi moći da zavire iza pozorišne zavese, upoznaju se sa svetom lutkarskog pozorišta ali i sami naprave svoje lutkarske junake. Pravi mali bajkoviti vremeplov ove noći proradiće u Pedagoškom muzeju, u kojem će posetioci moći naposeban način da dožive svet najpoznatijih bajki uz koje su odrastale brojne generacije dok će se u Legatu PetraLubarde organizovati humanitarna radionica goblena inspirisana slikama ovog velikog umetnika, vođena željom da uznajmlađe posetioce Noći muzeja pruži podršku i pomoć deci u klinici u Tiršovoj.
Mesto tradicionalno dobrih susreta i druženja i ove godine biće JKP GSP „Beograd“ u kojem vi posetioci mogu da seprovozaju najstarijim vozilima GSP-a, ali i da upoznaju originalnu kovačnicu u kojoj se i dalje kuju najmaštovitije,decenijama stare priče. Oni koji se odluče da noć provedu u Muzeju nauke i tehnike, moći će da se isprobaju sveinteraktivne eksponate Naučnog centra i da se upuste u avanturu otkrivanja jedinog Dečjeg muzeja. Muzejvazduhoplovstva će povesti posetioce na putovanje kroz jedan radni dan pilota, na kojem će svi zainteresovani moći da saznaju da li avion ima menjač i gas, ali i da istraže bogatu kolekciju letelica i aviona.
Zaljubljenici u muziku nikako ne smeju da propuste Muzej afričke umetnosti gde će svi posetioci na muzičkimradionicama učiti kako se od recikliranog materijala mogu napraviti različite vrste najšarenijih bubnjeva i zvečki. 
Galerija „Singidunum godinama unazad poznata je kao kutak ispunjen maštovitim i šarenim radionicama za najmlađe,a ove godine posetici će učiti kako da naprave ukrasne kutije za svoje poklone. Novootvoreni dečji centar Kliker u
Dorćol Platz-u u Noći muzeja postaće poprište najveselijih naučnih eksperimenata koje školarci mogu da izvodi sami kodsvoje kuće, jer su svi preko potrebni materijali za ove igrarije zapravo stvari koje svaka kuća ima u svom kupatilu ili kuhinji.
Satnica svih dešavanja u okviru Dečje ture, kao i detaljne informacije o uzrastima kojima su radionice namenjene, možese pronaći na zvaničnom sajtu manifestacije, kao i u biltenima Noći muzeja koji će uskoro biti dostupni svim posetiocima.
Noć muzeja, koja se održava uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji, predstavlja jedinstven kulturni spektakl u višeod 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd. Prva Noć muzeja, održana u 5 beogradskihmuzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za deset godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije. U Evropskoj Noći muzejaprošle godine, učestvovalo je više od 1.900 muzeja u 45 država,navodi se u saopštenju na zvaničnom sajtu Noć muzeja.

Ako ste propustili