Danas počinje Vaskršnji post

Foto:Ilustracija

Veliki Vaskršnji post ili Časni post je ime dobio prema Časnom krstu na kojem je stradao Isus Hristos, ustanovljen je po uzoru na podvig Spasitelja koji je, posle krštenja na reci Jordan, otišao u pustinju i postio četredest dana i noći, nakon čega je izašao kao pobednik iz iskušnja koja mu je postavio sotona.

Vernici dane posta provode u molitvi, praštanju i pokajanju kako bi se pripremili za Sveto pričešće.

Prva nedelja posta zove se Čista, dok se do Vaskrsa, uz posebna pravila, smenjuju se Prečista, Krstopoklona, Sredoposna, Gluva, Cvetna i Strasna ili Stradalna nedelja.

Prema pravoslavnom učenju, Veliki post nas uči pokajanju, praštanju i pravoj molitvi, a cilj je da se u miru i tišini dočeka najveći hrišćanski praznik Vaskrs, jer je vera u Vaskrsenje osnov hrišćanstva.

Next Post

Uhapšeni zbog primanja i davanja mita

Пон мар 2 , 2020
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih pоslоva, Оdеljеnja za bоrbu prоtiv kоrupcijе, u saradnji sa Pоsеbnim оdеljеnjеm za suzbijanjе kоrupcijе Višеg javnоg tužilaštva u Nišu i Bеzbеdnоsnо-infоrmativnоm agеncijоm uhapsili su pеt оsоba, оd kоjih sе tri sumnjičе da su izvršilе krivičnо dеlо trgоvina uticajеm, jеdna za primanjе mita, a jеdna оsоba za davanjе […]

Ako ste propustili