Dačić u Njujorku otvara izložbu posvećenu Jasenovcu

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić svečano će u četvrtak, 25. januara, u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku otvoriti srpsko-jevrejsku izložbu “Jasenovac – pravo na nezaborav”, koju su priredili istoričari iz sedam zemalja.

Izložba „Jasenovac – pravo na nezaborav“, prva je izložba međunarodne GH7 ekspertske grupe istoričara iz sedam zemalja u Ujedinjenim nacijama, 72 godine nakon Drugog svetskog rata, a čiji je šef i direktor izložbe Gideon Grajf svetski priznat ekspert za Aušvic, Majdanek, Jasenovac i Zonderkomandose.

Koordinator srpsko-jevrejskog akademskog projekta “Jasenovac” je ambasador Ljiljana Nikšić, a saradnja je bazirana na Memorandumu o razumevanju koji su Ministarstvo prosvete Srbije i Institut za Holokaust Šem Olam potpisali 28. marta 2017. godine, sa ciljem da se zajednički organizuju izložbe, naučne konferencije i programi edukacije o Jasenovcu.

Izložba predstavlja skroman doprinos očuvanju univerzalnih vrednosti čovečanstva i globalnih napora UN u cilju sprečavanja pojave revizije i rehabilitacije neonacističkih i neofašističkih ideologija isključivosti i svih oblika diskriminacije i fanatizma.

Ova izložba predstavlja podršku naporima Unicefa u pravcu zaštite najugroženije kategorije stanovništva negovanjem prava deteta na srećno detinjstvo, imajući u vidu da je Jasenovac bio i logor za decu.

Glavni cilj izložbe jeste negovanje kulture sećanja na srpske, jevrejske, romske i antifašističke žrtve Holokausta i genocida u Jasenovcu, jednom od najbrutalnijih i najozloglašenijih od ukupno osam logora za istrebljenje u Drugom svetskom ratu.

Ovo je najveća i najmonumentalnija izložba koja će po prvi put biti postavljena u Ujedinjenim nacijama o Jasenovcu, sa sedam tona opreme i eksponata koji će na multimedijalni način Srbiju predstaviti kroz srpsko-jevrejski projekat povodom obeležavanja Međunarodnog dana Holokausta.

Specijalni gosti na otvaranju izložbe biće preživela deca logoraši Jasenovca, Jastrebarskog iz Srbije – Jelena Buhač Radojčić, Smilja Tišma i Gojko Rončević Mraović, a iz Njujorka Eva Kostabel Dojč i David Alkalaj preživeli Rab, Pag i Jasenovac, koji će se ovom prilikom videti po prvi put.

Počasni gost biće Rouzi Stivenson Gudnajt, potpredsednica Vikimedije (Wikimedia) i potomak čuvenog Davida Albale, koji je izdejstvovao prvo priznanje Balfurove deklaracije.

Pored istoričara, istraživača i ličnosti iz javnog života, doprinos ovoj izložbi dali su i akademski vajari Gabrijel Glid, sin Nandora Glida, poznatog vajara koji je ovekovečio logoraše u logorima Dahau, Mauthauzen i sagradio spomenik u Jadvašemu posvećen žrtvama Holokausta, Ljubiša Mančić i Katarina Tripković.

Takođe, svoj doprinos ovoj izložbi dali su i slikar Dragan Jelovac i umetnički fotograf Vukica Mikača, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Next Post

Objavljena lista nominovanih za nagradu Oskar

Уто јан 23 , 2018
Objavljena je lista nominovanih za nagradu Oskar koja će biti dodeljivana 4.marta. Najviše nominacija ima film “The Shape of Water” režisera Guillermo del Toroa sa 13 nominacija. NAJBOLJI FILM Call Me By Your Name Darkest Hour Dunkirk Get Out Lady Bird Phantom Thread The Post The Shape of Water Three Billboards Outside […]