Dačić u Njujorku otvara izložbu posvećenu Jasenovcu

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić svečano će u četvrtak, 25. januara, u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku otvoriti srpsko-jevrejsku izložbu „Jasenovac – pravo na nezaborav“, koju su priredili istoričari iz sedam zemalja.

Izložba „Jasenovac – pravo na nezaborav“, prva je izložba međunarodne GH7 ekspertske grupe istoričara iz sedam zemalja u Ujedinjenim nacijama, 72 godine nakon Drugog svetskog rata, a čiji je šef i direktor izložbe Gideon Grajf svetski priznat ekspert za Aušvic, Majdanek, Jasenovac i Zonderkomandose.

Koordinator srpsko-jevrejskog akademskog projekta „Jasenovac“ je ambasador Ljiljana Nikšić, a saradnja je bazirana na Memorandumu o razumevanju koji su Ministarstvo prosvete Srbije i Institut za Holokaust Šem Olam potpisali 28. marta 2017. godine, sa ciljem da se zajednički organizuju izložbe, naučne konferencije i programi edukacije o Jasenovcu.

Izložba predstavlja skroman doprinos očuvanju univerzalnih vrednosti čovečanstva i globalnih napora UN u cilju sprečavanja pojave revizije i rehabilitacije neonacističkih i neofašističkih ideologija isključivosti i svih oblika diskriminacije i fanatizma.

Ova izložba predstavlja podršku naporima Unicefa u pravcu zaštite najugroženije kategorije stanovništva negovanjem prava deteta na srećno detinjstvo, imajući u vidu da je Jasenovac bio i logor za decu.

Glavni cilj izložbe jeste negovanje kulture sećanja na srpske, jevrejske, romske i antifašističke žrtve Holokausta i genocida u Jasenovcu, jednom od najbrutalnijih i najozloglašenijih od ukupno osam logora za istrebljenje u Drugom svetskom ratu.

Ovo je najveća i najmonumentalnija izložba koja će po prvi put biti postavljena u Ujedinjenim nacijama o Jasenovcu, sa sedam tona opreme i eksponata koji će na multimedijalni način Srbiju predstaviti kroz srpsko-jevrejski projekat povodom obeležavanja Međunarodnog dana Holokausta.

Specijalni gosti na otvaranju izložbe biće preživela deca logoraši Jasenovca, Jastrebarskog iz Srbije – Jelena Buhač Radojčić, Smilja Tišma i Gojko Rončević Mraović, a iz Njujorka Eva Kostabel Dojč i David Alkalaj preživeli Rab, Pag i Jasenovac, koji će se ovom prilikom videti po prvi put.

Počasni gost biće Rouzi Stivenson Gudnajt, potpredsednica Vikimedije (Wikimedia) i potomak čuvenog Davida Albale, koji je izdejstvovao prvo priznanje Balfurove deklaracije.

Pored istoričara, istraživača i ličnosti iz javnog života, doprinos ovoj izložbi dali su i akademski vajari Gabrijel Glid, sin Nandora Glida, poznatog vajara koji je ovekovečio logoraše u logorima Dahau, Mauthauzen i sagradio spomenik u Jadvašemu posvećen žrtvama Holokausta, Ljubiša Mančić i Katarina Tripković.

Takođe, svoj doprinos ovoj izložbi dali su i slikar Dragan Jelovac i umetnički fotograf Vukica Mikača, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ako ste propustili