Dačić: Što se njegova država Danska toliko trudi da zadrži Grenland ?

Prvi potpredsednk Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je, reagujući na izjavu bivšeg šefa Misije UN-a na Kosovu i Metohiji Sorena Jesena Petersena‎ da Srbija čini sve kako bi destabilizovala nezavisnost Kosova, izjavio da je to vrhunac licemerja.

Zvanični sajt Vlade Republike Srbije prenosi u celini izjavu za javnost prvog potpredsednika Vlade:

„Koja to zemlja na svetu prihvata jednostrano proglašeno otcepljenje dela svoje teritorije? Što se njegova država Danska toliko trudi da zadrži Grenland koji je daleko 3.500 km ili Farska ostrva koja su na 1.300 km?

Petersen je našao za shodno da napada Srbiju što ne aplaudira nezavisnosti Kosova, iako je bio šef Misije Ujedinjenih nacija, organizacije čija je Rezolucija 1244 i dalje na snazi.

Srbija je posvećena politici mira, poverenja u regionu, ali neće odstupiti od stava da je dijalogom potrebno pronaći trajno rešenje. Srbija ne destabilizuje Kosovo, već Priština to čini odbijajući da formira Zajednicu srpskih opština predviđenu briselskim sporazumom. A naročito cinično zvuči poziv Petersena Evropskoj uniji da snažnije uslovi Srbiju, i da je pitanje statusa Kosova rešeno.

Možda bi bilo dobro da to traži od svoje države Danske, koja je poništila jednostrano proglašenu nezavisnost Farskih ostrva.

Nešto je trulo u tim principima danskog diplomate Petersena. Nek ih primenjuje na drugima, na primer, neka počne od svoje države“, navodi se izjavi Dačića.

Ako ste propustili