Članovi SES-a različito o Nacrtu zakona o zapošljavanju u javnim službama

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić razgovarao je danas sa predstavnicima Socijalno-ekonomskog saveta (SES) o reformi sistema zarada, koja treba u konačnom da uvede red u ovu oblast kako bi se znalo ko i koliko za određeni posao treba da zarađuje, naglasivši da će taj sistem biti pravičan i transparentan.

Ružić je izrazio žaljenje zbog toga što nije došlo do konačnog približavanja stavova za Nacrt zakona o zapošljavanju u javnim službama danas na sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES).

On je izrazio zahvalnost članovima tog tela na prethodno datim saglasnostima za sistemski Zakon o izmenama i dopunama zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru i Zakon o platama zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave i autonomne pokrajine.

Zakon daje značajan doprinos ujednačavanju prava zaposlenih, posebno u odnosu na njihova primanja, njime se postiže veća pravna sigurnost i unapređuju se prava zaposlenih i njihova pravna zaštita, podvukao je on.

Ružić je naglasio da nije bilo moguće postići konsenzus zbog stavova sindikata iz grana kulture i prosvete, ali i da je važno reći da se ovaj zakon odnosi na više od 300.000 zaposlenih na neodređeno vreme u prosveti, zdravstvu, kulturi, socijalnoj zaštiti, sportu koji treba ovom reformom plata da budu uvedeni u ravnopravniji položaj.

Ministar je podvukao da se zakoni u okviru reforme sistema zarada ne tiču povećanja plata, već da do toga može doći samo ukoliko za to postoji prostor u budžetu, za šta je nadležno Ministarstvo finansija, navodi se u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samourave.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili