Cene proizvoda i usluga u oktobru veće za 0,7 odsto

Republički zavod za statistiku saopštio je danas da su cene proizvoda i usluga u oktobru ove godine, u odnosu na prethodni mesec, u proseku veće za 0,7 odsto.
U saopštenju se navodi da su potrošačke cene u oktobru ove godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane za 1,5 odsto, dok su u poređenju sa decembrom 2015. godine veće za 1,8 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u oktobru 2016. godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama rekreacija i kultura 2,6 odsto, i stan, voda, električna energija, gas i druga goriva 1,5 odsto.

Takođe, povećanje cena je registrovano u grupama odeća i obuća (1,1 odsto, hrana i bezalkoholna pića i obrazovanje za po 0,6 odsto, nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana i transport za po 0,4 odsto i restorani i hoteli 0,3 odsto.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Indeksi potrošačkih cena definišu se kao mera prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju, dodaje se u saopštenju.

Ako ste propustili