Cene proizvoda i usluga u oktobru veće za 0,2 odsto

Republički zavod za statistiku saopštio je danas da su cene proizvoda i usluga u oktobru ove godine, u odnosu na septembar, u proseku više za 0,2 odsto.

U saopštenju se navodi da su potrošačke cene u oktobru 2017. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane 2,8 odsto, dok su, u odnosu na decembar 2016. godine, porasle tri odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u oktobru 2017. godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena zabeležen je u grupama: odeća i obuća (2,5 odsto), stan, voda, električna energija, gas i druga goriva (0,8 odsto) i zdravstvo (0,6 odsto).

Rast cena je registrovan i u grupama nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana (0,4 odsto), transport (0,2 odsto) i rekreacija i kultura (0,1 odsto).

Pad cena je konstatovan u grupama komunikacije (-0,9 odsto), obrazovanje (-0,2 odsto) i u grupama hrana i bezalkoholna pića i restorani i hoteli (za po -0,1 odsto).

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Indeksi potrošačkih cena definišu se kao mera prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju.

Ako ste propustili