Budžet za nauku povećan je za više od 15 osto u 2018

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević razgovarao je danas sa delegacijom Svetske banke u Republici Srbiji koju je predvodio šef Kancelarije te banke Stefan Ndegva.

Na sastanku je Ndegva izrazio zadovoljstvo zbog velikog napretka u izradi Akcionog plana za sprovođenje Strategije naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srbije za period od 2016. do 2020. godine, za koji smatra da je dobar alat koji će pomoći da se ubrza napredak i razvoj u oblasti nauke.

On je istakao da je saradnja sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u proteklom periodu bila intenzivna i uspešna, te da se brojni projekti realizuju zahvaljujući zajedničkim naporima.

Šarčević je izrazio uverenje da će se uspešna saradnja nastaviti, kao i da će još više mladih istraživača iz Srbije biti uključeno u projekte Svetske banke.

On je posebno istakao zajedničke aktivnosti eksperata Svetske banke i tima Ministarstva na iznalaženju modela finansiranja nauke.

Budžet za nauku povećan je za više od 15 osto u 2018. godini, jedan deo je za plate, ali značajan deo je i za razvoj, naglasio je Šarčević.

Ministar prosvete je ponovio da sledi rad na tri nova zakona – o naučno-istraživačkoj delatnosti, o finansiranju visokog obrazovanja i o inovacionoj delatnosti, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili