Brnabić: Vreme koje je pred nama pokazaće koliko smo kao društvo

Mandatar za sastav nove vlade i ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je važno usaglasiti prioritete i napraviti društveni dogovor oko toga šta zajedno možemo i moramo da postignemo da bismo Srbiju uveli u red uspešnih država.

Brnabić je na početku ekspozea pred poslanicima Skupštine Srbije istakla da joj je čast služiti Srbiji kako bi se ona menjala na bolje, poručivši da će nova vlada nastaviti posao na odličnim temeljima koje joj je ostavila prethodna vlada na čelu sa Aleksandrom Vučićem.

Vreme koje je pred nama pokazaće koliko smo kao društvo i pojedinci hrabri da zajedno pomerimo granice i zakoračimo u budućnost svih nas, naglasila je ona.

Nijedna vlada u poslednjih deset godina, kako je ukazala, nije ostavila tako dobro stanje novoj vladi, kao što je to učinila Vlada Aleksandra Vučića.

Našu viziju možemo da gradimo na osnovu temelja, koje je postavila prethodna vlada, naglasila je Brnabić i dodala da je državna kasa u dobrom stanju, makroekonomski pokazatelji su pozitivni, u budžetu je suficit, inflacija je u predviđenim granicama, a postoji i trend smanjenja javnog duga.

Ona je podvukla da na sve izazove pred našom zemljom moramo da odgovorimo hrabro, odlučno i sa jasnom vizijom kuda idemo.

Brnabić je uputila poziv poslanicima u Skupštini Srbije da se pridruže njenom timu u izgradnji boljeg života za sve građane i izgradnji budućnosti za sve nas, naglasivši da će odluke svog tima braniti s dostojanstvom i dignitetom.

Istovremeno, Brnabić je poručila poslanicima da će jedan od prioriteta nove vlade biti digitalizacija koja otvara nove mogućnosti za bolji život građana, jeftinije usluge i dostupnije znanje.

Iako se vezuje za tehniku, ona je više od toga, to je šansa za bolja radna mesta, ona je prilika da zaustavimo odliv mozgova, naglasila je ona i objasnila da u poljoprivredi proces digitalizacije kreira dodatnu vrednost i uvećava naš izvozni potencijal.

Prema njenim rečima, birokratija je jedan od vodećih problema društva i zato će ova vlada raditi na promeni postojeće paradigme i načina mišljenja u svakom segmentu društva.

Sa digitalnom revolucijom imamo šansu da uhvatimo priključak sa ostalim zemljama, jer samo pobednička društva idu u susret promenama, ocenila je Brnabić i izrazila uverenje da je Srbija spremna da predvodi čitav region u promenama.

Proces digitalizacije, kako je dodala, je najvažniji katalizator konkurencije i rasta, jer ono što se sada uradi u procesu digitalizacije odrediće mesto Srbije na mapi sveta.

Ona je naglasila da su, pored digitalizacije, na vrhu ciljeva za koje će se zalagati nova vlada obrazovanje i ubrzanje privrednog rasta, uz napomenu da smo samo tokom 2016. godine, zbog visokih troškova zaduživanja u prošlosti, platili više od milijaradu evra na kamate.

Takođe, uveden je red u javne finansije, što su građani prepoznali i podneli najveći teret štednje, podsetila je ona i ukazala na to da su ovi napori građana i Vlade Srbije porepoznati od strane MMF-a i Svetske banke.

Prema njenim rečima, uspešno smo prošli kroz šest revizija aranžamana iz predostrožnosti sa MMF-om i sad uspešno završavamo trogodišnji aranžman.

Brnabić je podvukla da će akcenat biti na rigoroznoj kontroli trošenja novca.

Naš cilj je da do 2019. godine deficit opšte države bude ispod jedan odsto. Sa daljim rastom BDP-a planiramo da nivo javnog duga spustimo ispod 60 odsto, što će otvoriti prostor za nova radna mesta, napomenula je ona.

Jedan od prioriteta nove vlade, kako je predočila, biće nastavak ekonomskih reformi, uz očekivanje da će stalni godišnji rast BDP iznositi 3,5 odsto, kroz povećanje investicija, izvoza robe i usluga i smanjenja udela javnih rashoda.

Za to je potrebno dalje unapređenje poslovnog okruženja, politička stabilnost i dalje približavanje EU, naglasila je ona i dodala da to podrazumeva i nastavak reforme državne uprave i efikasniji rad države, koja treba da bude servis građana.

Brnabić je ukazala na to da su javne finansije žila kucavica ekonomskog sistema i pravilnim radom imaćemo povećanje plata u javnom sektoru, ali će se raditi i na smanjenju opterećenja poslodavaca.

Izvor/foto: Vlada Srbije

Ako ste propustili