Brnabić na Samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Budimpešti

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učestvuje sutra na Samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, koji se održava u Budimpešti, u Mađarskoj.

Brnabić će prisustvovati otvaranju ekonomskog, trgovinskog i finansijskog foruma Kina–zemlje centralne i istočne Evrope i obratiće se na plenarnoj sesiji na kojoj učestvuju predsednici vlada zemalja učesnica Samita.

Tokom prvog dana Samita, očekuje se potpisivanje ugovora o nastavku strateške saradnje Srbije i NR Kine, i to Komercijalnog ugovora o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji autoputa E-763, deonica Preljina–Požega, između Republike Srbije, JP „Putevi Srbije“ i „China Communications Construction Company Ltd“.

Takođe, predviđeno je i potpisivanje Protokola između Generalne uprave za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin NR Kine i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije o inspekciji, karantinu i veterinarskim sanitarnim zahtevima za izvoz goveđeg mesa iz Srbije u Kinu.

Na marginama skupa očekuje se potpisivanje još nekoliko sporazuma.
Predsednica Vlade će na Samitu imati i odvojene bilateralne susrete sa predsednikom Vlade Estonije Jurijem Ratasom i sa predsednicom Vlade Poljske Beatom Šidlo.

Format saradnje Kina–zemlje centralne i istočne Evrope (CIEZ), format „16+1“, sveobuhvatni je mehanizam saradnje na visokom političkom nivou u oblasti ekonomije, posebno infrastrukture, kao i u oblastima poljoprivrede, kulture i medija, nauke i tehnologije, obrazovanja, sporta, IT sektora i drugih oblasti.

Ovaj format saradnje postao je integralni deo inicijative „Pojas i put“, koju je pokrenuo predsednik NR Kine Si Đinping.

U delegaciji sa Brnabić biće i potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić,saopštavaju iz Vlade Srbije.

Ako ste propustili