Brnabić na Samitu Američko-jadranske povelje u Podgorici

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učestvovaće 2. avgusta u Podgorici na sastanku Američko-jadranske povelje, gde će imati bilateralni susret sa potpredsednikom Sjedinjenih Američkih Država Majklom Pensom.

Učešće Brnabić u radnom delu skupa biće prilika da se razmotre pitanja od zajedničkog interesa i da se razmeni mišljenje o tome kako dalje unaprediti regionalnu, evropsku i globalnu stabilnost.

Predsednica Vlade će istaći i doslednu privrženost Srbije očuvanju regionalnog mira i stabilnosti, kao i da se sva otvorena pitanja sa susedima rešavaju kroz dijalog i traženje kompromisnih rešenja.

Održiva stabilnost, pomirenje, sprovođenje reformskih procesa i jačanje međusobne povezanosti ključni su preduslovi za ekonomski oporavak i razvoj i dostizanje evropskih standarda.

Američko-jadranska povelja, odnosno Povelja o partnerstvu između SAD i Albanije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore (A5), je program saradnje ustanovljen 2. maja 2003. godine.

Njen osnovni cilj jeste jačanje regionalne bezbednosti i sigurnosti, uz podršku SAD državama regiona koje nastoje da ispune standarde za prijem u NATO.

Srbija u okviru Američko-jadranske povelje ima status posmatrača od decemba 2008. godine i nije njena članica zbog svoje politike vojne neutralnosti.

Povelja sadrži 36 tačaka u kojima se preciziraju načela partnerstva, kao i opšti okviri demokratskih reformi, zaštite ljudskih prava, regionalne bezbednosti i novih američko-jadranskih odnosa, a ove godine njoj predsedava Makedonija,saopštavaju iz Vlade Srbije.

Foto:arhiva/Vlada Srbije

Ako ste propustili