Borbena gotovost u našoj zemlji podignuta gde je neophodno

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je borbena gotovost u našoj zemlji podignuta gde je neophodno, uz poruku da je Srbija stabilna i da građani mogu da budu mirni.

Vučić je, gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS), rekao da je danas u Vladi održana sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, koja je sazvana sinoć, nakon eskalacije krize u Makedoniji.

On je naglasio da je situacija u Srbiji mirna i stabilna, istakavši da će takva i da ostane.

Građani treba da budu mirni jer smo podigli funckionalnu interoperabilnost, odnosno borbenu gotovost naših jedinica gde je potrebno. Spremni smo da odgovorimo na svaki izazov, ponovio je premijer.

Prema njegovim rečima, ovo vreme je bremenito jer se vide otvorena strana mešanja u unutrašnja pitanja zemalja, a postoje i unutrašnji problemi pojedinih zemalja u regiji.

U tom smislu, Vučić je naglasio da je važno da sačuvamo ekonomsku snagu i da je uvećamo.

On je, govoreći o sinoćnjim sukobima u makedonskom Sobranju, rekao da je naš državni vrh pozvao na mir u toj zemlji, budući da se to tiče i nas.

Mislim da narod u Makedoniji zna da je Srbija više toga dobrog učinila za njih nego bilo ko drugi, napomenuo je premijer.

Istovremeno, Vučić je ponovio da su izjave kosovskog predsednika Hašima Tačija, albanskog premijera Edija Rame i predsednika opštine Bujanovac Jonuza Muslijua koordinisana akcija.

Čuvaćemo našu poziciju stabilne i nezavisne zemlje, jačaćemo je ekonomski, podvukao je predsednik Vlade i naglasio da Srbija više nikad neće dozvoliti progon ili istrebljenje Srba.

To više nije moguće da se dogodi, Srbija je mnogo snažnija. Nikoga nećemo da diramo, poštujemo teritorijalni integritet svih, ništa tuđe nam ne treba, samo svoje nećemo da damo. Mislim da su tu poruku svi dobro razumeli, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, naša vojna moć će rasti srazmerno rastu ekonomske moći.

On je, kada je reč o pozivu koji je uputio predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu da poseti Srbiju, ukazao na to da su za Srbiju odnosi sa Turskom od izuzetnog značaja i da želimo da budemo dobar partner toj zemlji.

Uputio sam poziv Erdoganu jer je on jedan od retkih lidera koji nije bio u Srbiji u prethodne dve godine, objasnio je Vučić i napomenuo da ne bismo imali hiljade zaposlenih ljudi da nismo imali tako dobre odnose sa Turskom.

On je izrazio očekivanje da će za njegovu inauguraciju za predsednika Republike doći značajan broj prijatelja iz EU i da ćemo time da pokažemo koliko je Srbija snažna i ugledna i koliko doprinosi miru u regionu.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:arhiva

Ako ste propustili