Bilo nekada u Beogradu na Svetog Andreja Prvozvanog

Slavu Svetog Andreja Prvozvanog, slavi porodica Karađorđević, a tokom njihove vladavine, u jutarnjim satima, kraljevska porodica išla je na Bogosluženje. Na Bogosluženje obično je kraljevska porodica išla u Sabornu crkvu , ali služeno je i u Dvorskom hramu na Dedinju.

Nakon Bogosluženja dolazilo je sveštenstvo na sečenje kolača u Kraljevski dvor.

Sečenju kolača pored kraljevske porodice prisustvovali su i predsednik i članovi Vlade Srbije, oficirski vrh, kao i uticajne ličnosti tadašnjeg Beograda i Srbije.

Po običaju odlikovao je kralj oficire ili poznate ličnosti za neka dostignuća ili iskazanu hrabrost. Kralju su čitane neke od čestitki dok se zahvaljivao prisutnima na dolasku u slavu Svetog Andreja Prvozvanog.

Nakon čestitanja Njegovom Veličanstvu Kralju slavu svi su seli za slavski sto gde je obično NJ.K.V prvo održao govor , a nakon kratkog govora svi su mu klicali „Živeo Kralj!“

Nakon slavskog doručka svi bi krenuli standardnim obavezama,a u nekim godinama NJ.K.V znalo je da u večernjim satima organizuje i bal u čast Svetog Andreja Prvozvanog.

U godinama pred Drugi svetski rat ispred Dvora postavljena je bila knjiga u koju su Beograđani mogli da upišu svoje čestitke Kraljevskoj porodici.

Autor: Aleksandar od Beograda

Ako ste propustili