Bilo jednom u Beogradu na Svetog Andreja Prvozvanog

Slavu Svetog Andreja Prvozvanog, slavi porodica Krađorđević,a tokom njihove vladavine, u jutarnjim satima, kraljevska porodica išla je na Bogosluženje. Na Bogosluženje obično je kraljevska porodica išla u Sabornu crkvu ,ali služeno je i u Dvorskom hramu na Dedinju.

Nakon Bogosluženja dolazilo je sveštenstvo na sečenje kolača u Kraljevski dvor.

Sečenju kolača pored kraljevske porodice prisustvovali su i predsednik i članovi Vlade Srbije,oficirski vrh,kao i uticajne ličnosti tadašnjeg Beograda i Srbije.

Po običaju odlikovao Kralj oficire ili poznate ličnosti za neka dostignuća ili iskazanu hrabrost. Kralju su čitane neke od čestitki dok se zahvaljivao prisutnima na dolasku u slavu Svetog Andreja Prvozvanog.

Nakon čestitanja Njegovom Veličanstvu Kralju slavu svi su seli za slavski sto gde je obično NJ.K.V prvo održao govor ,a nakon kratkog govora svi su mu klicali „Živeo Kralj!“

Nakon slavskog doručka svi bi krenuli standardnim obavezama,a u nekim godinama NJ.K.V znalo je da u večernjim satima organizuje i bal u čast Svetog Andreja Prvozvanog.

U godinama pred Drugi svetski rat ispred Dvora postavljena je bila knjiga u koju su Beograđani mogli da upišu svoje čestitke Kraljevskoj porodici.

Foto:Ilustracija

Ako ste propustili