Bez napretka u dijalogu Beograda i Prištine

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Marko Đurić izjavio je da je delegacija Beograda na najnovijoj rundi pregovora u Briselu insistirala na pitanju formiranja Zajednice srpskih opština, ali da Priština nije bila spremna da o tome razgovara.

Trodnevna runda dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou u Briselu završena je bez napretka po pitanju implementacije dogovorenih sporazuma.

Evropska služba za spoljne poslove saopštila je da, i pored toga što je diskusija bila temeljna, dalji progres nije ostvaren.

Đurić je rekao da delegacija Srbije odlučno zahteva i od Prištine i od EU osnivanje i donošenje statuta Zajednice srpskih opština, i to u neizmenjenoj formi, ne obazirući se na odluke prištinskih sudova i slične interne akte.

Samo usvajanjem statuta ZSO Priština bi pokazala da je spremna da se i dalje dogovora i razgovara, poručio je on, ocenivši da su predstavnici Prištine u Brisel došli nespremni da sprovode ono što je dogovoreno, očekujući da im Srbija da sve.

To tako ne funkcioniše. I oni i EU moraju da znaju da je onog momenta kada je sporazum o formiranju i usvajanju statuta ZSO potpisan, to postala obaveza ne samo Beograda i Prištine, prevashodno Prištine, već i EU, jer je potpisom gospođe Ešton to postao sastavni deo evropske spoljne i bezbednosne politike, poručio je Đurić.

On je naglasio i da se delegacija Beograda u razgovorima sa Prištinom bori ne za bilo kakav statut za Zajednicu srpskih opština, već za dogovorenu suštinu tog sporazuma, prenevši novinarima da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodnih dana na više adresa u SAD i svetskim organizacijama razgovarao o potrebi donošenja statuta ZSO.

Kada je reč o drugim temama koje se bile na agendi trodnevnog tehničkog dijaloga u Briselu, delegacija Beograda je, kako je istakao, ponudila konstruktivna rešenja akutne krize u energetskom sektoru.

Zbog krađe struje od strane prištinskih vlasti čak je i u Zapadnoj Evropi i Briselu došlo do kašnjenja digitalnih satova za 6 minuta.

Naša strana je ponudila konstruktivno rešenje kako da se reguliše problem tarifiranja i da se privremeno, do početka sprovođenja dogovora o energetici, to reši, ali oni o tome nisu želeli da razgovaraju. Želeli su da razgovaraju samo o tome kako da Priština dobije kontrolnu oblast, naveo je Đurić.

On je posebno naglasio da se poslednjeg dana nije razgovaralo uopšte o slobodi kretanja, što je bilo predviđeno kao tema.

O kakvoj slobodi kretanja da razgovaramo dok se Srbi na Kosmetu, poput gospodina Zajića, hapse iz političkih razloga? Zajić je bio direktor banke u Klini, starina od 70 godina, nikada pušku u ruke nije uzeo, uhapšen je kao povratnik samo zato da bi se Srbi zastrašili i poslala poruka da nisu poželjni na Kosmetu, zaključio je Đurić.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:arhiva/Vlada Srbije

Ako ste propustili