Beogradu i Prištini potreban dijalog o budućnosti

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas za italijanski dnevni list „Republika“ da je slanje naoružanih odreda iz Prištine zbog srpskog voza na relaciji Beograd–Kosovska Mitrovica bilo neodgovorno.

Vučić je u intervjuu istakao da je Beogradu i Prištini potreban dijalog o budućnosti pod pokroviteljstvom EU, a ne sukob u srcu Evrope.

Mi želimo dijalog i saradnju. Nisam bio u toku s planom za putovanje tog voza, ali ako se na jedan voz reaguje slanjem jedinica naoružanih mitraljezima, rizikuje se izazivanje požara koji je opasan za čitavu Evropu, upozorio je premijer.

On je ponovio da je zapanjen slanjem specijalnih jedinica na sever Kosova, gde žive samo Srbi, i to „protiv jednog voza“.

Možemo da se svađamo, ali raspoređivati naoružane jedinice je neodgovorno, naglasio je Vučić i objasnio da, kada je reč o natpisima na vozu, oni ne evociraju nacionalističke mitove.

Da je “Kosovo Srbija“ stoji u našem Ustavu. Šta je trebalo da uradimo kada je na stadionu u Beogradu njihov dron nosio kartu “Velike Albanije“? Da pošaljemo tenkove?, postavio je pitanje premijer.

On je ponovio da veoma strahuje za budućnost, uz podsećanje na to da premijer Albanije Edi Rama ističe da će Srbi moći da dođu na Kosovo samo kao turisti, da predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji najavljuje rušenje zida u severnoj Kosovskoj Mitrovici, da je na Kosmetu uhapšen mladić koji je nosio jaknu sa srpskim obeležjima, a za sve to vreme se ruše pravoslavne crkve.

Vučić je, takođe, napomenuo da je zahvalan visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini koja ga je saslušala više puta, i poručio da je njegov prioritet da obnovi poverenje i održi dijalog.

Uzdam se u kancelara Nemačke Angelu Merkel i nadam se da će Evropska unija izvršiti pritisak, naveo je premijer.

On je, na pitanje koliko je realna izjava predsednika Srbije Tomislava Nikolića da će u slučaju nasilja nad Srbima na Kosovu Beograd reagovati slanjem vojske, odgovorio da će Srbija učiniti sve da se to izbegne i da će ulagati u mir.

Srbija sada beleži solidan ekonomski rast, inflacija je 1,1 odsto. Moja poruka je da se oružjem ne rešava ništa i da se vratimo dijalogu. Predsednik Srbije je govorio o reakcijama ukoliko dođe do ubistava, ali ukazujući pri tome na to da je rešenje mir. Ne želim da dolivam ulje na vatru, poručio je Vučić.

Premijer je podsetio na to da Srbija ima dobru saradnju sa Kforom, a da je italijanski kontingent Kfora mnogo učinio, posebno na zaštiti srpskih manastira.

Potrebno je da na međunarodnom planu neko jasno razgovara sa Prištinom, zaključio je Vučić.

Izvor/foto: Vlada Srbije

Ako ste propustili