Beogradski fantom

Legendarni Beogradski fantom je bio Vladimir Vasiljević koji je dobio nadimak pred kraj 70.-tih godina 20. veka jer je izvodio opasne vožnje na ulicama Beograda u ukradenom Porsche 911 S Targa. Svako veče na Slaviji obilazio je po nekoliko krugova uz brojne gledaoce i policiju koja je pokušavala da ga uhvati. U to vreme postao je glavna tema i senzacija u Beogradu.

Vladimir Vasiljević imao je nadimke Vasa Opel i Vasa Ključ jer navodno svaki automobil je mogao da otključa. Jedan od automobila koji je „otključao“ je i beli porše avgusta 1979. godine koji je pripadao je teniseru Ivku Plećeviću koji ga je dobio kao nagradu na jednom turniru.

Zbog velike senzacije koju je izazvao svojim vratolomnim vožnjama angažovan je bio i inspektor Fanđo koji je trebalo da ga zaustavi. Nakon neuspešnih pokušaja policije da ga zaustavi i uhapsi, Vlada Opel je počeo da se javlja u radio program kuda će se kretati i tako da izaziva policiju, tadašnju miliciju. Nakon javljanja Vlade u radio emisiju i najave u koje će vreme proći preko Slavije ili Autokomande okupio se i veliki broj građana koji su čekali da vide kako će pobeći miliciji.

Zaustavljen je porše, nakon dve nedelje, pomoću autobusa u blizini Slaviji kojim su mu pripadnici milicije blokirali sve izlaze. Uspeo je da pobegne nakon sudara sa autobusom ali je uhapšen nakon anonimne dojave.

U zatoru nije pravio probleme, ali je uspeo i da pobegne. Vratio se nakon tri dana jer je, po njegovim rečima, morao da obavi još jednu noćnu vožnju kako milicija ne bi mislila da ga je pobedila.

Nakon izlaska iz zatvora 1982. godine je poginuo u saobraćajnoj nesreći. Poginuo je pod čudnim okolnostima kada je kamion, iz nepoznatih razloga, skrenuo u automobil Lada u kome je Vlada sedeo na suvozačevom mestu. Vozač automobila je poginuo, a Vlada je podlegao povredama u bolnici.

Snimljen je i film o „Beogradskom fantomu“ 2009. godine.

Foto:Ilustracija/A.M

Ako ste propustili