Beograđanka Vesna Aleksić prvi pilot koji će poleteti za „Air Serbia“

Vesna Aleksić oduvek je sanjala da leti za nacionalnu avio-kompaniju, a po dolasku u Er Srbiju, ne samo da je ostvarila taj cilj, već je ujedno postala i prva žena na poziciji kapetana u istoriji srpske nacionalne avio-kompanije,saopštila je danas „Air Serbia“.

Tridesetšestogodišnja pilotkinja pridružila se avio-kompaniji na poziciji kapetana na uskotrupnim avionima erbas A319 i A320, ostvarivši svoj san iz detinjstva.

Aleksić, koja je udata i ima jedno dete, svoj prvi let na poziciji kapetana Er Srbije obaviće na letu JU826, u utorak 27. decembra, od Beograda do Bejruta.

Dane Kondić, generalni direktor Er Srbije, rekao je: “Naša kompanija poštuje rodnu ravnopravnost u svim aspektima svog poslovanja, uključujući i članove letačkih posada i izuzetno nam je zadovoljstvo da se našem timu pridružila prva žena na poziciji kapetana. Srpska nacionalna avio-kompanija tokom niza godina postavljala je standarde i unosila važne promene u mnogim oblastima i ponosni smo što smo deo ove nove prekretnice u istoriji ženske avijacije u Srbiji.”

Aleksić počela je svoju letačku karijeru otpočela 1999. godine na Letačkoj akademiji u Vršcu, gde je stekla iskustvo na avionu sa jednomotorcu Cesna 172, pre nego što je prešla na turbopropelerske dvomotorce Cesna 310 i Pajper PA-34 Seneka.

Pošto je diplomirala na Akademiji, Aleksić je prešla u Monetengro erlajns, gde je radila kao kopilot na avionu Foker 100, od 2007. do 2012. godine.

Postala je kopilot na avionima tipa erbas A320 u floti Viz Era 2012. godine, pre nego što je i napredovala na poziciju kapetana 2014. godine. Za to vreme živela je u Skoplju, glavnom gradu Makedonije.

Tokom svoje karijere, Aleksić je beležila preko 5.000 sati naleta, sa više od 2.200 samostalnih sati na uskotrupnim erbas avionima.

Aleksić, koja je rođena u Beogradu, rekla je: “Svetom avijacije fascinirana sam još od svog ranog detinjstva i uvek sam znala da ću postati pilot. Moj otac je bio vazduhoplovni inženjer, veoma je voleo avione i radio je za JAT, pa je njegov entuzijazam prešao i na mene. Proteklih 17 godina bilo je ispunjeno izazovima, ali i veoma korisno i izuzetno sam srećna što sam se pridružila Er Srbiji. Privilegija je biti prva žena na poziciji kapetana u Er Srbiji i nadam se da će to inspirisati više žena da potraže svoje mesto u civilnom vazduhoplovstvu.”

Aleksić kaže da je jedan on nezaboravnih letova bio njen prvi noćni let iznad Beograda. “Videvši Beograd sa visine od 3.000 metara, sva ta svetla u mraku, bilo je neverovatno iskustvo i jedan je od mnogih razloga zbog kojih volim ovo što radim.”

Izvor/foto: Air Serbia

Next Post

Svetlana Kitić i Željko Obradović dobili nagrade za životno delo

Пон дец 26 , 2016
Ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije Vanja Udovičić ocenio je danas da je ova godina bila najuspešnija za srpski sport, uputivši istovremeno čestitku svima koji su doprineli ovom istorijskom uspehu. Udovičić je, učestvujući na svečanoj sednici skupštine Sportskog saveza Srbije u Beogradu, naglasio da je to zajednički uspeh […]